Asbóth-emlékév: tudományos konferencia Keszthelyen

Keszthely szülötte Asbóth Sándor '48-as honvédtiszt születésének 200. évfordulója alkalmából december 16-án tudományos konferenciát tartanak a Balatoni Múzeumban.

Arany Horváth Zsuzsa

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban szerepet játszó, majd Kossuth emigrációs csoportjához csatlakozó Asbóth Sándor alakját 2010-ben nagyszabású kiállítással idézte föl a zalai muzeológia.

A Keszthelyen látható tárlat helyszínén az eddigiek  mellé társul december 16-án a Két nemzet hőse tudományos  konferencia, melynek keretében rangos történészek elemzik az amerikai polgárháborúban is fontos szerepet játszó (az északiak dandártábornoka volt, majd Buenos Aires-ben halt meg)  Asbóth-életművet és a kort.

A tanácskozás után 15 órakor a keszthelyi Asbóth-szülőházhoz (Kastély u.5.) vonulnak a résztvevők, ahol felavatják az emléktáblát. A rendezvénysorozatot december 13-án megyei középiskolai vetélkedő előzi meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!