81 058-an igényelték az alaptörvényt

Zalaegerszeg – Egy évig működött az alaptörvény asztala. Mint tudott, a polgármesteri hivatalokban kellett kialakítani a helyet, ahol az állampolgárok tanulmányozhatták a tavaly húsvétkor elfogadott művet és megrendelhették.

Arany Gábor

Emlékeztetőül: tavaly augusztus végén az utolsó pillanatokban kapták meg a levelet a jegyzők, hogy az alaptörvény sikeres terjesztése és minden állampolgárhoz való eljuttatása érdekében minden önkormányzatban az alaptörvény megrendelésére alkalmas helyen biztosítani kell egy üveglappal lefedett asztalt, széket, díszkötetes alaptörvényt valamint nemzetiszín zsinórt és tollat, illetve valamilyen dekorációt. Az egész fölé oda kell írni: „Az Alaptörvény Asztala”. Nos, azt nem tudni, hogy tavaly szeptember elseje óta az országban hányan telepedtek oda, hogy belelapozzanak a mûbe, de az ismert, hogy 81 058-an igényelték. Ezt a számot a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal (KEK KH) közölte érdeklődésünkre október közepén. Arról nem készült kimutatás, hogy a dr. Kövér László által aláírt díszpéldányból mennyit igényeltek. A megrendeléstől számított 2-3 hónap alatt vitték ki az alaptörvény kötetét. A hivatal arra nem tudott választ adni, hogy akadt-e olyan, aki az alaptörvény megváltoztatása miatt új példányt kért volna. Kíváncsiak voltunk a megyei adatokra is, ezért tíz városunk polgármesteri hivatalát kerestük meg. Majdnem mindenhonnan választ kaptunk.

A tájékoztatókból kitûnt, hogy általában pár hetes volt az átfutás, bár a díszkötetre többet kellett várni a nagyszámú igénylés miatt. Arra nem volt sem Zala megyei, sem országos adat vagy visszajelzés, hogy az alaptörvényt érintő módosítás miatt valaki új példányt kért volna. Bár az ötletgazda, Kerényi Imre, az alaptörvény asztalát felügyelő munkatárs feladatául adta, hogy havonta statisztikázza, hányan igényelték a kötetet, nem mindenhonnan kaptunk számokat. Nem vezettek kimutatást Lentiben és Nagykanizsán. Zalalövőn 36 alaptörvényt kértek és kettő díszkiadását. Letenyén közel 110 darabot igényeltek a Magyar Közlöny különszámából, amely ingyenes volt, s kettő díszkiadást rendeltek. Ez utóbbit darabonként 10 ezer forint plusz postaköltségért szállították. Keszthelyen a 126 alaptörvény mellé öt míves példány rendeltetett. Hévízen 96 példányt kértek, a díszkötetből pedig 9-et, Zalakaroson 64 alaptörvényre volt igény, de a díszes kivitelre nem volt kereslet. A zalaegerszegi polgármesteri hivatal közvetítésével 430 igénylő juthatott hozzá a Magyar Közlöny, alaptörvényt tartalmazó, ingyenes különszámához, a Ház elnöke, dr. Kövér László aláírásával.

Ezen kívül az idén augusztus 24-én megtartott állampolgári eskütétel alkalmával 32 kötetet nyújtottak át, de ezt már házelnöki kézjegy nélkül. A díszkiadásból 17 darabot igényeltek. Azt is már dr. Kovács Gábor, a megyeszékhely jegyzőjének közléséből tudjuk, hogy egy év mûködés után megszûnt az alaptörvény asztalának intézménye. Tény, ennek korántsem volt akkora híre, mint a felállításának. A közigazgatási és igazságügyi minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár, dr. Szabó Erika levele értelmében ugyanis ez év szeptember 3-ával az alaptörvény asztalát „elbontották”. Azt más forrásból tudjuk, hogy a jövőben a terjesztés új formákban valamint könyvesboltokban és oktatási intézményekben történik. A reprezentatív album a továbbiakban is megrendelhető a hivatalokban megrendelőlap kitöltésével. Az alaptörvény terjesztésének egyik új formája, lesz Az Alaptörvény illusztrációi címû vándorkiállítás. Az alaptörvény asztala ötlete tehát Kerényi Imre volt színházigazgatótól, Hír Tv-s mûsorvezetőtől származik. A program kezdetekor azt közölték hivatalos források, hogy az alaptörvény terjesztésével összefüggő (nyomdai kivitelezés, postai terjesztés) költségekre a kormány a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetésében mintegy nettó 50 millió forintos költségkeretet biztosított. Az alaptörvényt a Magyar Közlöny különkiadásaként terjesztik, ezért nyomdai anyagok előkészítését és kinyomtatását a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. végzi el. A postai terjesztést a Magyar Posta végzi, amely az állam számára – a terjesztés nagysága miatt – kedvezményesen nyújtja ezt a szolgáltatást. Kerényi Imre jelenleg a „nemzeti könyvtár” összeállításán munkálkodik, nem kevés vihart kavarva, mind az irodalommal, mind a könyvkiadással foglalkozó körökben. Egyebek mellett azt kifogásolva, hogy a sajátos ízléssel összeállított, és 2013 decemberéig 24 mûvet kiadó sorozat jövő márciusig megjelenő 14 mûvére 300 millió forintot szán a kormány.

Ezek is érdekelhetik