Időzónaváltás-szindróma

A rengeteg munka, a túlhajszolt napokra bezsúfolt társadalmi és magánélet, a sok kávé, a nikotin, a nassolás és a kevés pihenés mind-mind okozói az úgynevezett szociális időzónaváltás-szindrómának.

zaol.hu

A tünetei hasonlóak ahhoz, amikor egy utazás során az időzónák átlépése miatt borul fel a napi biológiai óránk: nyugtalan éjszakák, nappali álmosság, állandó éhség és rossz közérzet. A szervezetünkben zajló folyamatok egy bizonyos ritmus szerint zajlanak, melyet a nappalok és éjszakák váltakozása határoz meg, a test tudja, hogy mikor van nappal és mikor van éjszaka. A túlhajszoltság, a mesterséges fény és stimulálószerek viszont felborítják ezt a rendszert és a test működése kibillen az egyensúlyából.

A kutatók szerint ha nem a nappal és éjszaka váltakozásához igazodva élünk, annál több kávét, cigarettát és egészségtelen nassolnivalót fogyasztunk, ami krónikus kimerültséghez, elhízáshoz vezethet, hosszabb távon pedig még ezeknél is súlyosabb egészségügyi problémákat okozhat. Ha ki akarjuk számítani, hány órás szociális időeltolódásban élünk, hasonlítsuk össze, hogy hány órakor kelünk ébresztőórával és hány órakor ébredünk fel magunktól. Ha például munkanapokon 7 órakor kelt az óra, a hétvégén viszont 9 óráig alszunk, akkor 2 órás a szociális időeltolódásunk. Ha meg akarunk szabadulni a tüneteitől, akkor minimum 7 órás pihentetô alvásra van szükségünk naponta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!