Európai szavazatok és az összefüggések (kommentár)

A hétvégén az öreg kontinensen lezajlott választások eredményei akár meg is lephették az IMF nevű, az európai konyhapénzre ügyelő szervezetet. Franciaország, Görögország, Szerbia választott. A franciák mást akarnak, mint eddig, egyenesen baloldali elnököt kerestek maguknak; és a szerbeknél is feljöttek a szocialisták.

Arany Horváth Zsuzsa

A görögök nem kérnek a megszorításból, lesz, ami lesz. (Nem szeretnék persze közvetlen összefüggést teremteni a baloldali lanyha sikerek és az államháztartási hiányokat lefaragó elvek elutasítása között.) Elemzők garmadájának adott munkát délelőtt, hogy most Németország, a fiskális szemlélet zászlóshajója mit lép, tekintettel arra, hogy a franciák esetében a vesztes Sarkozyt támogatta. Délutánra kiderült, a kemény kancellár asszony üzent: eszébe ne jusson senkinek a pénzügyi paktumot újragondolni. Kérdés, hogy a német szigorúság kit húz ki – és főleg mikor – az eurózóna slamasztikájából. Idehaza tegnap mindezek kapcsán a gazdasági növekedés és a megszorítás ellentmondását feszegették a hozzászólók. Elvégre Magyarország sincs egyértelmű helyzetben. Szavakban ellenezzük ugyan, amit ránk mér az EU gazdaságfilozófiája, de azért igyekszünk megfelelni neki. Balgaság is lenne jobb híján ellenkezni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!