Emelkedő díjak és bérek

A hulladékszállítási díjak emeléséről döntött a zalaegerszegi közgyűlés, mely elé javaslat került a Hevesi-színházat vezető Besenczi Árpád bérének 390 ezer forintra emeléséről is.

Szabó Judit


Május 15-től 6,9 százalékkal emelkednek a lakossági és 3,8 százalékkal a közületi nettó hulladékszállítási díjak, döntött csütörtökön az egerszegi közgyűlés.

 Már tavaly ősszel elhatározták ezt az emelést, de vissza kellett vonniuk, mert az Országgyűlés befagyasztotta a díjakat. Nemrég azonban a parlament mégis lehetővé tette a drágulást. Zalaegerszegen május közepétől kell többet fizetni. A határozatról a csütörtöki önkormányzati ülést vezető Balaicz Zoltán alpolgármester elmondta: éves átlagban 4,4 százalékos lakossági díjnövekedést jelent.

Elfogadta a testület a tavalyi évről szóló zárszámadást. A város év elején 640 millió forint működési hitelt tervezett a 18,4 milliárdos (majd év végére 21 milliárdosra duzzadt) költségvetésbe, de a többletbevételeknek és a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően nem volt szükség hitelfelvételre, mondta Balaicz Zoltán.

Dr. Tóth László Fidesz-frakcióvezető arra emlékeztetett, hogy a számvevőszék szerint Egerszeg a legjobban gazdálkodó megyei jogú város. Ellenzéki oldalról is érkeztek elismerő szavak, de kritikák is megfogalmazódtak.

 Kiss Ferenc (MSZP) például azt kifogásolta, hogy kevés munkahelyteremtő beruházás indult. Doszpoth Attila alpolgármester úgy válaszolt: igaz, hogy nagy cég nem települt le, de a kisebbek fejlődnek, Vasvárról például áttelepült egy 5-10 fős elektronikai cég, s az itteni vállalkozások is erősödtek. Szerinte 2011 nem a kudarc, hanem a lépések éve volt, még ha ezek kisebb lépések is voltak.

A Griff Bábszínház új igazgatójának kinevezése két másik témakörrel vegyült: a pályázaton kívül a Hevesi Sándor Színház igazgatójának béréről és Alföldi Róbert egerszegi rendezéséről is szó esett. A bábszínház vezetésére egy pályázat érkezett: dr. Pinczés István Jászai Mari - díjas rendezőé, aki a Pesti Magyar Színház társulatának tagja. A bábszínházzal nem új keletű a kapcsolata, nevéhez fűződik a János vitéz és a Kinoppió színre vitele. A közgyűlés öt évre
nevezte ki igazgatónak, bruttó 380 ezer forintos bérezéssel.

 Ehhez igazodva javaslat került a testület elé a Hevesi-színházat vezető Besenczi Árpád bérének 390 ezer forintra emeléséről, amelyet a nézőszám emelkedésével is indokoltak, s elfogadtak. Alföldi Róbertet Pintérné Kálmán Marianna (Jobbik) hozta szóba. Megemlítette: rendezni fog Egerszegen, s kérte: óvják a nézőket a váratlan fordulatoktól, mert voltak már színházi jelenetek, amelyek okot adnak a bizalmatlanságra. Dr. Kocsis Gyula (EZE) azt hangsúlyozta: nem szeretne cenzúrát, az egrihez hasonló listát, s ha valakinek nem tetszik egy rendező, ne nézze meg a darabot. Pete Róbert (Jobbik) úgy látta: a közpénzből működő színházban a közerkölcsnek és közízlésnek megfelelő darabokat kell játszani, s véleményét többen osztották. Kocsis Gyula szerint viszont az ízlések és pofonok különbözőek.

A közgyűlésen döntés született arról, hogy az  egyetlen pályázó, a Lángőr 94 Kft. láthatja el továbbra is a kéményseprői szolgáltatást a városban. A cég ez év végéig kapott megbízást a feladat elvégzésére.

Együttműködési megállapodást kötött a város a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal, a szerződést a közgyűlésen Balaicz Zoltán alpolgármester és Dömötör Csaba, a kisebbségi testület elnöke írta alá, valamint a közgyűlés elfogadta a városi cégek tavalyi beszámolóit és véglegesítette az idei üzleti terveket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!