Bizarr ötlet? Dédanyáink bugyogói a kastélyban

A szlovéniai, muraszombati (Murska Sobota) Szapáry-kastélyban, illetve az itt kialakított, amúgy technikailag 21. századi városi múzeumban nem mindennapi látvány fogadja a látogatót. Már a kastély udvarán tévképzetünk támadhat a számos, bő szélben lengő női alsónemű (közönségesen bugyi) láttán, ám egy plakát gyorsan eligazít: itt bizony azt látunk, amit látunk. Vagyis a környék falvaiban ténykedő, egykori hölgyek intim ruhadarabjait, de korántsem öncélú, és főleg nem kukkolói szemszögből.

Kozma Gábor

A kiállítótérben egymást érik a pompázatos darabok. Mindjárt az elején egy térdig érő költemény ragadja magával a képzeletet, mínusz húsz fokig védi viselője kényes testrészét. Majd sorakoznak a parasztasszonyok által ravaszul megkreált bugyogók, amelyek éppen ott nyílnak szét, ahol kell. Ahogy haladunk előre az időben és elérünk a 20. századba, belép a városi divat. Az alsónemű egyre inkább tetszetős lesz, kevésbé számít védelmi funkciója. Az 1930-as évek divatja már vérlázító , megjelenik az izgató csatlakozás a harisnyán, több színben pompázik a kombiné. A  kollekciót a környező, egykori magyarlakta falvakból gyűjtötték be.




A teljes cikk a Vas Népe honlapján olvasható. Klikk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!