Ti Amo és az Egerszegi dombtetőn - egyre többen megismerik Éder Gábor zenéjét

Zenész családban nevelkedtem, édesapám és nagypapám is rendelkezik hangszeres tudással, ebből kifolyólag sosem volt kérdés, hogy jómagam is ezt a pályát választom – mondja önmagáról Éder Gábor, akinek két legismertebb slágerét, a Ti Amo és az Egerszegi dombtetőn című dalokat szinte az egész ország ismeri már.

Gyuricza Ferenc

A fiatalember a népszerűségét a Pertu Parti című televíziós műsornak köszönheti, amelyben 2010 decembere óta szerepel rendszeresen, illetve egyre több élőzenés meghívásnak tesz eleget. Szinte nincs olyan hétvége, hogy ne hívnák valahova, a sikerei alapján pedig a legtöbb helyre visszavárják. Legutóbb Söjtörről kapott felkérést, ahol havi egy alkalommal, péntek esténként tölti be a program hangulatfelelősének szerepét. 

- Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni – idézte John Lennon szavait Éder Gábor. – Én már gyermekkoromban tudatosan készültem arra, hogy zenész leszek, így az általános iskolát zenei tagozatos intézményben végeztem. Közben zongora tanszakon zeneiskolába is jártam, majd a tanulmányaimat magántanárnál folytattam. 1996-ban szakvizsgáztam az Országos Szórakoztatózenei Központnál, ezzel a működési engedélyt is megkaptam. Eleinte főleg falu- és városnapokon léptem fel, ami nagyon sokat segített abban, hogy kellő színpadi rutint szerezzek. Ma már egyáltalán nincs lámpalázam, akkor sem, ha több ezer fős közönség vagy akár televíziós kamerák előtt kell énekelnem. 

Gábor számára az országos ismertséget a Nóta Tv hozta meg, ahova Jolly révén kapott meghívást. A zalai fiatalember még 2010-ben egy közös fellépés alkalmával találkozott a népszerű mulatós énekessel, aki ugyanaz év decemberében hívta meg a Pertu Parti című műsorba, amelynek azóta visszatérő vendége lett, illetve többször szerepeltek együtt más színpadokon is, márciusban Lentiben láthatja őket együtt a közönség. Éder Gábor eleinte feldolgozásokat adott elő a közkedvelt televíziós műsorban, majd saját dalait is bemutathatta.

- A dalaimnak nemcsak előadója, de szerzője is hangszerelője is vagyok - folytatta. - Nyilván mindenki úgy van vele, hogy a saját dalait kedvbeli a leginkább, ugyanakkor azt is be kell látni, hogy szükség van a feldolgozásokra, amiket a közönség az élő fellépéseken, de a televíziós felvételek során is lelkesen énekel együtt az előadóval. A feldolgozásokat a mulatós műfaj sem nélkülözheti. Jómagam inkább azt vallom, legyen szó akár feldolgozásról, akár saját dalokról, a legfontosabb, hogy igényes stílusban és hangszerelésben adjuk elő őket, illetve szívből szóljanak. A közönség ugyanis rögtön megérzi, hogy egy előadó mikor őszinte. Jómagam igyekszem ennek az elvárásnak megfelelni, sok-sok jó dallal meghálálni a felém áradó szeretet.

 További zenei hírek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!