SuperMotoCross - Lánykérés benzingőzben, Debella Donna ajándékba, izgalom két és négy keréken

20 éve várt rendezvénynek adott otthont a Syma csarnok február első hétvégéjén. A Nemzetközi Terem SuperMotoCross verseny az Európa-bajnok motorosoknak éppúgy helyet adott, mint az amatőr versenyzőknek, s a nézők is igazi élménnyel gazdagodhattak: a futamok mellett quad és triál bemutatók, extrém divat show és tüzes játékok is fűszerezték az estét, melyen szülinapozás és lánykérés is volt.

Balog Eszter

Mint a szervezők hangoztatták, tulajdonképpen 20 évet vártak erre a rendezvényre, hiszen utoljára pontosan két évtizeddel ezelőtt rendeztek fedett pályán ilyen volumenű megmérettetést. A jegyek gyorsan el is keltek, az előzetes becslések teltházzal számoltak, ám a hó miatt voltak, akik odahaza maradtak. De valljuk be, ez nem a gyávák ''versenye'' Aki útra kelt, annak megérte átevickélni a havon, hiszen a Syma olyant kínált, mit még soha:  rokon, de alapjában véve mégis nagyon különböző motoros ágazat versenyét egyazon helyen, öt óra tömény motorfüstöt, ízig-vérig versenyt, Európa bajnokok egész tömegét, extrémitást két-, illetve négykeréken és persze fedett területen. Ez utolsón nagy a hangsúly, merthát  valljuk be, sem a motocross, sem a supermoto esetében nem jellemzőek a fedett, "fapadlós” versenyek, hiszen az előbbi földes terepre, a utóbbi pedig inkább aszfaltra, illetve földes-murvás terepre termett.

A megmérettetésre több mint 150 versenyző nevezett többek között magyar, osztrák, horvát, szlovén, lengyel és cseh színekben, de érkeztek Svájcból, Bulgáriából és Törökországból is.

A három kategóriában - amatőr, international motocross és supermoto - az előválogatót követően 32 versenyző jutott tovább csoportokként, majd 8x4-es egységekből 10 fős középdöntőt vívott, onnan 5-5 fő jutott a 10-es döntőbe.  
A versenyzők nem csak az idővel és a pályával küzdöttek, többen azért kényszerültek feladni a csatát, mert az előfutamon szerzett sérülés - köztük jó néhány törés - miatt nem tudták folytatni a futamot.

Az előválogatót szombat délelőtt tartották,  az esti futamokon - sérülések miatt - közel 90 versenyző rótta a köröket. De mielőtt bármi elkezdődött volna egy születésnapi partit is beiktattak a szervezők: a szakma Istenének számító Dani Müller ugyanis éppen szombaton ünnepelt, s ehhez ajándék is dukált. A díszes óriás csomagot vigyorogva bontogatta a versenyző, s mint kiderült, nemcsak a csomag, a tartalma is óriási volt: az alig súlyú Danit ugyanis egy igencsak testes, lenge öltözetű hölggyel lepték meg a szervezők. A kajánul vigyorgó motoros a hölgyet kézen fogva  távozott, hogy aztán mi történt, arról nem szólt a fáma, mindenesetre a második futamon Dani is ott feszített a többi döntős között. Néhány társához hasonlóan ő is felsorakozott a suprmoto kategóriában is, ám egyikben sem sikerült dobogós helyet szereznie szombaton, viszont vasárnap - talán kiheverve az ajándék okozta sokkot - elsőként robogott a célba a supermotosok között.


A  versenyzők között igen nívós neveket fedezhettünk fel, volt köztük két Európa-bajnok, két Eb ezüstérmes és egy Eb bronzérmes és sokszoros nemzetközi bajnokok. A svájci Daniel Müller mellett  ott volt például Uros Nastran Szlovéniából, sokszoros motocross- és supermoto-bajnok, 2011 Európa-bajnoka open osztályban, a Világbajnokság 6. helyezettje, akit az idei Vb cím legesélyesebb várományosának tart a szakma.

Bulgáriából érkezett a 250-es osztályban Európa-bajnok, a 450-es kategóriában kétszeres Európa-bajnok Karanyatov, Hanson Shruf pedig a sógorok sokszoros nemzetközi bajnoka a motocrossban és a supermotoban. Eb címe talán dacból nincs. Néhány éve ugyanis egy török versenyen végig magabiztosan vezette a futamokat, ám a döntő előtt valamilyen fertőzéssel rosszul lett, kórházba került. Ennek ellenére mégis elindult a végső körben, úgy, hogy közben szédült és kettős látása volt.  A futamokat azonban nem sikerült végigvinne.

Hazánk fiai között ott volt  Grillmayer Gábor, Tóth Ádám és  Szvoboda Bence is. Grillmayer Gábornak leginkább a terem „fekszik”,  számos motocross, enduro és endurocross bajnoki címe mellett ő szerezte a cross kategóriában a legtöbb összetett győzelmet eddig. Tóth Ádám a motocrossból igazolt a supermotóba, gyorsan az élmezőnybe találta magát, s a  teremversenyek supermoto osztályának rendszeres győztese. Szvoboda Bence magyar bajnok motocrossos, nagy reménysége a sportágnak.




És érdemes megemlíteni Dudás Attila nevét is,  ő ugyanis a rendezvény legidősebb versenyzőjeként a supermotosok között pattant nyeregbe 54 évesen, s bár nem jutott be a döntő 2. körébe, szép köröket húzott le a pályán. 

És apropó pálya: a küzdőtér szűk méretéhez tervezett ugratók és asztalok nem engedélyezték a felelőtlen száguldást, viszont rendkívüli koncentrációt követeltek.  Az indulás után az eső kanyar meg-meg szóra a mezőnyt, aki nem számított jól a tumultusban könnyen földre került, a hátrány pedig innen szinte már ledolgozhatatlan volt. A motocrossosokat leginkább rázató szóra meg, s az ugratók és gerendák gyors egymásutánisága igencsak próbára tette a versenyzőket.  A  supermoto pálya - a kis térből adódóan - sebességre nem volt olyan gyors, de azonnali reakciókat és nagy odafigyelést igényelt.



A futamok között a modern tánc show,  a szamba és a divatbemutatók mellett triál és ügyességi bemutatókat láthatott a közönség. A kitöltő program részese volt a K1-ből ismert Kunkli Tivadar, aki quadon nyomult, de néhány kör erejéig Talmácsi Gábor is tiszteletét tette. Ő a Syma-vezetőségével karöltve gokartba pattant, s úgy rótta a köröket.

És ki hitte volna, de a romantikát sem nélkülözte a motoros rendezvény: az egyik versenyző ugyanis a nagyközönség előtt - és óriási ováció mellett - kérte meg barátnője kezét.
 Az est folyamán tehát férfi és női szívek egyaránt dobbantak, s a sportág szerelmesei várják a folytatást, melyre talán nem kell 20 évet várni.
 




Eredmények

I. versenynap

International motocross:
1  GRILLMAYER Gábor
2  HUJBER Péter
3  EIGNER Markus

Supermoto
1 SCHRUF Hanson
2 KARANYOTOV Angel
3  HÖLLBACHER Lukas

Amatőr
1  PETŐ Ádám
2  HENZER Péter
3 LÁNCZI Sándor

II. versenynap

International motocross:
1 SZVOBODA Bence
2  GRILLMAYER Gábor
3  HUJBER Péter

Supermoto
1 65 MÜLLER Daniel
2 112 SCHRUF Hanson
3 11 TÓTH Ádám

Amatőr
1  LÁNCZI Sándor
2  SZŰCS KULCSÁR János
3 PETŐ Ádám


Lóerő rovatunk további hírei itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!