A bolgár vidékfejlesztési minisztérium delegációja Pacsán járt

A bolgár vidékfejlesztési minisztérium tíztagú delegációja látogatott tegnap Pacsára, s a Leader-program gyakorlati megvalósulását tanulmányozta.

Szabó Judit

A bolgár szakemberek azért kíváncsiak a hazai tapasztalatokra, mert náluk még kezdeti stádiumban van a Leader-program megvalósítása, és nem terjed ki az ország egészére, mint Magyarországon. Mindenekelőtt azonban megismerkedtek a Közép-Zalai Szociális és Gyermekjóléti Központ munkájával (a találkozót az intézmény új, tavaly átadott épületében tartották), valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal tevékenységével.


Ezt követően Góra Balázs, a Zalai Témautak Nonprofit Kft. vezetője bemutatta a 31 településen, pacsai központtal működő Leader akciócsoportot. A csoport 2007 és 2013 között mintegy 3,4 millió eurót használhat fel, s ebből 590 ezret költhet a szervezet működésére, a többivel a nyertes pályázók programjait támogatják. A pacsai akciócsoport a legtöbb pénzt a falvak megújítására költötte eddig, többek között kultúrházak, sportöltözők és játszóterek fejlesztésére, s mostanában nagy igény mutatkozik térfigyelő kamerarendszerek telepítésére is. A bolgár delegáció tagjai megkósolták a helyi termékeket, majd Nemesrádóra indultak, egy szalmából készült épületet megtekinteni.

A találkozón a tárgyalópartnerek elhatározták, hogy ötletekkel, tapasztalatcserével segítik egymást a Leader-program megvalósításában. Zalába újabb delegációk érkeznek majd a vidékfejlesztési projektek tanulmányozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!