Óriási szeméthalom a belváros szívében (fotókkal)

Zalaegerszegen a belváros szívében, a Kazinczy tér 6. mögötti belső udvarban hatalmas lomhalmazt cibál a szél. A kimustrált tévétől a lavóron át az éjjeli lámpáig sok minden akad benne.

Magyar Hajnalka


Egy, a környéken élő férfi hívta szerkesztőségünket a helyszínre, mondván, elképesztő, hogy a főtér tőszomszédságában ilyen állapotok uralkodhatnak. A területet hátulról   parkoló határolja, aminek palánkfalát megbontották, így  bárki számára  szabad a bejárás, s az utcán  közlekedők szeme elől sem marad rejtve a dicstelen látvány.

- Időnként rendeződik a helyzet, de aztán  újratermelődik a szemét. Hát normális dolog ez?  -  mutat a terebélyes kupacra a panaszos.

A halom tőszomszédságában kis faházak állnak, az egyikből szöszmötölés hallik. A  pléddel zárt bejárat mögül vékonydongájú  férfi bújik  elő. Mint mondja, ő nem hajléktalan, egyik ismerőse megengedte neki, hogy itt tároljon dolgokat. Szemlénket észlelve megjelenik néhány házbeli. Elmondásuk szerint egyik lakótársuk hordta ki a fölöslegessé vált holmikat, úgy jó két hete.

 -Tavaly nekem is volt ilyen gondom, mert korábban lomizással foglalkoztam. Felszólítást kaptam, és el is vitettem a lomot -  mondja az egyik férfi.  .A nevemet ne írja le, nem akarok vitát.

A házban élők Bagladyékat jelölik meg a kupac forrásaként. Csengetésünkre egy fiatalember nyit ajtót, akinek felszalad a szemöldöke, amikor megtudja jövetelünk okát.

- Annyi igaz, hogy lomtalanítottunk a lakásban, de mi zsákokba raktuk a holmit, s úgy vittük le az udvarra -  mondja Baglady Erhard, aki bátyjával él a lakásban.

-   El is akartuk szállíttatni, de  közben valaki kihasogatta, kiforgatta a zsákokat, s minden összekeveredett a többi hulladékkal  - teszi hozzá bátyja, Baglady Hendry.-  Édesanyánk fél éve halt meg, korábban évtizedekig ő volt itt a házfelügyelő, s éppen ő próbált a legtöbbet tenni a szemetelők ellen. Korábban is sok volt ugyanis a gond, a lakótársak némelyike nomád életet él, bolhapiacozik.

A férfi pénteken telefonon közölte: ottjártunkat követően újra zsákokba rakták az általuk lehordott lomot, s elkülönítették. A kupac többi része nem tőlük származik.

A társasház közös képviseletét a LÉSZ Kft. látja el. Czudor Léna sajtóreferens elmondta, kollégái megtekintették a helyszínt, s a lakókat haladéktalanul felszólítják a hulladék elszállíttatására. A társasházzal egyéb gondok is adódtak, három bérlő szerződését már fel is bontották, mivel nem fizették a rezsit. Ha a lakók a felszólításnak nem tesznek eleget, jelzéssel élnek az önkormányzat felé.

Sümeghy Gabriella, az önkormányzat környezetvédelmi szakreferense elmondta, tavaly áprilisban hasonló gond adódott a Kazinczy tér 6-ban. (Az ügy nem a Baglady családot érintette.) Akkor, az érintett nagy szerencséjére, a tavaszi lomtalanítás keretében sikerült megszabadulni 2025 köbméter hulladéktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!