Mindszenty József emlékév indul útjára, zalai vonatkozásokkal

Mindszenty József hercegprímás születése 120. évfordulója alkalmából országos rendezvénysorozatot szervez az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség. A programok egy részének Zala megye biztosít helyet.

Gyuricza Ferenc

Az emlékév megrendezésével a szervezők arra hívnák fel a figyelmet, hogy a nyugati civilizáció olyan állapotban van, amikor különösen fontos a karakteres és határozott kiállás az értékeink mellett. Mindszenty hajlíthatatlanul ragaszkodott az általa fontosnak tartott értékekhez, ezért a mai fiatalok előtt is példaképül állhat.


Mindezt Gondi Mátyás, a szinte az egész évet felölelő sorozat koordinátora mondta lapunknak, majd hozzátette: az emlékév célja, hogy Mindszenty példája minél szélesebb körben jusson el a fiatalokhoz. Ennek érdekében létrehoznak egy kifejezetten erre a célra készülő internetes oldalt, rövidfilmet készítenek, esszépályázatot hirdetnek gimnazisták számára, amellyel fel kívánják tárni a kommunista rezsim idején üldözött keresztény papok, tiszteletesek történeteit. A pályázat legjobb írásait egy kötetbe foglalva meg is jelentetik. Emellett számos programot is rendeznek. Az emlékév nyitányaként Veszprémben tartanak konferenciát március 3-án, nyáron zarándoklatot szerveznek Kárpát-medencei fiataloknak, s ugyancsak a nyári időszakban rendezik meg Kőszegen azt a hangversenyt, amit az Angelica leánykórus táborával kötnek össze.

- Zala megyébe két jelentősebb programot tervezünk - sorolta tovább Gondi Mátyás. - A zalaegerszegi Mindszenty Általános Iskola és Gimnáziummal közösen március 30-án tartunk emlékkonferenciát. Még a nyári szünet előtt, Nagykanizsán, az ottani piarista gimnázium közreműködésével fórummal egybekötött ismeretterjesztő előadásra kerül sor. Utóbbira középiskolás diákok jelentkezését várjuk, velük szeretnénk Mindszenty életét megismertetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!