Ketyegő mentette meg a ketyegőt (fotókkal)

Keretbe foglalt rekvizitumot láthattunk Preisz József zalaegerszegi órásmesternél. A nemrég felújított, de szétszedett állapotban hagyott, mára nagy értékű svájci gyártmányú Tavannes Watch zsebóra története megindító.

Arany Horváth Zsuzsa

A megyeszékhelyi órásmester néhány évvel ezelőtt kapta egy idős nénitől, aki megőrzésre, ajándékba adta át a becses családi kincset. 

– A ketyegő megmentett egy ketyegőt – olvasható a miniatűr vitrin felső harmadában. Ami nem mást jelent, mint azt, hogy ez a zsebóra az első világháborúban szolgáló gazdájával volt, méghozzá a zubbony felső zsebében, amikor golyó érte a magyar katonát, ám a lövedék fennakadt, illetve elcsúszott az óra porcelán számlapján. Így mentette meg a ketyegő a ketyegőt, életben maradt és hazajött a katona.


– Valószínűleg csak súrolta, mert ha merőlegesen kapja, nem valószínű, hogy meg tudta volna állítani – magyarázza Preisz József, aki úgy döntött, miután kitisztította a ma is működőképes szerkezetet, szétszedett állapotban mutatja be egyelőre az üzletében, majd kiállításokon.

– Az 1800-as évek végén készült óra tulajdonosa talán nem is sejtette, a svájci gyárban ez volt a kilencedikként kézzel készített, ilyen típusú zsebóra, ezt a számlap közepén olvasható felirat jelzi – magyarázta az órásmester. – A feleség tudta, gyűjtöm a különleges órákat, s amikor rám bízta elsírta magát, mondván, senkije sincs. Az órát egyszer javították 1926-ban, ezt feljegyezték a szerkezetben, de a számlap sérülését érintetlenül hagyták. Így tettem én is, mementóként hagyva.

Aki betér a mozi melletti üzletbe, megtekintheti az órát.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!