Karácsony után: már gyűjtik a kidobott fenyőket

Pénteken van vízkereszt napja, ilyenkor szokás lebontani a karácsonyfát. A hulladékszállító cégek már megyeszerte gyűjtik a kidobott fenyőket.

Szabó Judit

Zalaegerszegen a hét elején kezdte el összeszedni a karácsonyfákat  a Zala-Depo Kft. A társasházaknál a konténer mellé, a családi házaknál pedig az útpadka melletti zöldterületre kell kitenni  a fenyőket, mert szelektíven gyűjtik azokat, nem a lakossági hulladékkal együtt. A szezonális feladatra három kukásautót rendszeresítettek. Vannak, akik már lebontották a karácsonyfát, de a dömpinget január közepére várja a közszolgáltató.

- Általában február közepéig húzódik el a gyűjtés, idén is szeretnénk  végezni vele addig - említette Czudor Léna, a kft. sajtóreferense.


Kérik, hogy a fákat tisztítsuk meg, ne legyen rajta csillagszórócsonk, fényfüzér vagy szaloncukor papír, mert a díszek maradéka nehezíti a feldolgozást. A fenyőket a volt Petőfi laktanyába szállítják és ledarálják. A faanyag egy részét eltüzeli a Zala-Depo a saját  faapríték fűtésű kazánjában, de távhőszolgáltató céghez is szállít belőle. Tavaly 1450 köbméter, előtte több mint 1600 köbméter fát gyűjtöttek. Idén is hasonló mennyiségre számítanak.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Saubermacher-Pannonia Kft. is megkezdte már a lebontott és utcára dobott karácsonyfák gyűjtését Nagykanizsán. A lakóknak nincs más dolga, mint a hulladékgyűjtő edények mellé kirakni a fákat, amiket aztán a gyűjtőkocsik elvisznek. Ezek nem feltétlenül a napi rendszeres szállítással párhuzamosan közlekednek. A kizárólag e feladattal megbízott járművek hétfőtől szombatig járnak a dél-zalai város utcáin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!