Fellegi az IMF és az amerikai külügy vezetőivel tárgyal

Folytatta a magyar hitelfelvételről kezdett előkészítő megbeszéléseit kedden Washingtonban Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, akinek legmagasabb szintű tárgyalópartnere eddig David Lipton, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) második számú vezetője volt.

MTI

A Dow Jones amerikai hírügynökség az ügyet ismerő megfigyelőkre hivatkozva azt írta, hogy a felek valószínűleg még a héten körvonalazzák a hitelprogram Magyarország által vállalt feltételeit.
Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjának szerdán újabb megbeszélései lesznek David Liptonnal, továbbá az IMF igazgatótanácsának tagjaival és az amerikai külügyminisztérium tisztségviselőivel. Érdemi tájékoztatást azonban csak az IMF vezérigazgatójával, Christine Lagarde-dal tervezett csütörtöki találkozója utánra (leghamarabb közép-európai idő szerint csütörtök éjfélre) ígért.
A mostani tárgyalások még nem hivatalosak, s azok tartalmát mindkét fél szigorúan bizalmasan kezeli.
   
A Dow Jones szerint "erős nemzetközi piaci nyomás alatt, időnként szabadesésben zuhanó fizetőeszközzel, bóvli kategóriába sorolt hitelminősítéssel, Magyarország kormánya egyre nyitottabbnak tűnik a kompromisszumra". A vitatémák közül a hírügynökség külön kiemelte azt az új törvényt, amely szerinte "a kormány számára bizonyos politikai hatalmat biztosít" a Magyar Nemzeti Bankban.
   
Fellegi Tamás megbeszéléseinek tárgya az IMF-kölcsönöket megelőző, úgynevezett szándéklevél, amelyben az adott kormány felvázolja, milyen feltételeket hajlandó teljesíteni a hitelért cserébe.
A Dow Jones emlékeztet rá, hogy az IMF decemberi budapesti missziója megfeneklett néhány magyar törvénytervezettel kapcsolatos kifogás miatt, amelyeket azóta a kormány keresztül vitt (a parlamenten).
   
Az IMF tájékoztatása szerint az eheti megbeszélések "nem képezik részét a hivatalos tárgyalási folyamatnak". A Valutaalap hozzátette, "nem született még döntés arról, megkezdődnek-e a hivatalos tárgyalások, és ha igen, mikor egy Valutaalap által támogatott programról" - közölte a Dow Jones.
   
Az IMF vezetői az elmúlt hetekben tett nyilatkozataikban világossá tették: ha a magyar kormány érdekelt a hitelfelvételi tárgyalások folytatásában, akkor "demonstrálnia kell hajlandóságát arra, hogy a makrogazdasági stabilitás szempontjából fontos politikai témákat is megvitasson", köztük az új jegybanktörvény és a pénzügyi stabilitási törvény ügyét - írta a Dow Jones, megjegyezve, hogy "az Orbán-kormány számára nagy a tét".
Ennek alátámasztására a hírügynökség idézte Kopits Györgyöt, az MNB monetáris tanácsának volt tagját, aki szerint az Európai Unió akár szankciókat is alkalmazhat Magyarországgal szemben, ha Orbán nem enged, s "ha ezt a szerződéses kötelességek megszegéseként értelmezik, felmerülhet a szavazati jog felfüggesztése is".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!