Karácsonyi fényárban a Peugeot 305

Visszapillantó tükörről fityegő apró, világító karácsonyfa, műszerfalba szerelt, rejtett LED-ek és a lámpatestekben működő automata színkeverés. A fényarzenál a nagykanizsai Wittmann Gábor 2000-es Peugeot 305-ös verdájában működik.

Benedek Bálint

- A karácsonyi fények kiskorom óta elbűvölnek, de leginkább az, ami „mögötte” van, vagyis az elektronikai megoldások - mesélte a 32 éves Gábor. - Laposelemekkel és sok zseblámpával szereltem fel a pedálos Moszkvicsomat. Ez a különleges mánia megmaradt, hiszen a szobámban szinte állandóan forrasztópáka-illat terjengett.

Gábor a jogosítvány megszerzése után egy Peugeot 205-ös típusú kocsin tökéletesítette az elektronikai tudását. Miután eladta a kísérleti példányt, annak felnijeihez keresett autót. Évek teltek el, mire rátalált a 305-ös Peugeot Huskyra. 

-  Azonnal nekiláttam a munkának, így neoncsövek és több száz darab kék LED került az autó aljára - mesélte Gábor. - Aztán az évek során modernebb és extra fényerejű RGB (Red Green Blue) LEDeket építettem be. A hobbielektronikából, ahogy a tulajdonosa nevezi a komoly felszerelést, jelenleg 18 méter RBD LED-szalag (3240 darab lámpa) tekeredik végig az autóban.

Mivel Gábor semmit sem bízott a véletlenre, ezért a teljes díszkivilágítást akár egy gombnyomással azonnal ki tudja iktatni. Ez egy hasznos funkció, ugyanis a 6/1990. (IV.12) Kö- HÉM rendelet, ami a közúti járművek forgalomba helyezésének valamint a forgalomban tartásának műszaki feltételeit hivatott szabályozni, szigorú. 

-  Minden utólag beszerelt világítás - legyen az külső színes fény vagy belső vibráló karácsonyfa - szabálytalan és a rendőrség a törvény értelmében büntet is - mondta Kulik Károly őrnagy, a nagykanizsai rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője. - A közúti közlekedés során kizárólag azok a világító és fényjelző berendezések használhatók, melyek rendelkeznek hivatalos jóváhagyási jellel.

Kulik Károly hozzátette: persze az elzárt területeken, így az udvarokon, esetleg a tuningtalálkozókon fel lehet szerelni bármennyi izzót a kocsira, ám mihelyst közútra hajtanak velük, törvényt sértenek. 





Lóerő rovatunk további hírei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!