Édes cicalét: Azúr, az úr a házban

Azúr nem igazán zavartatja magát a diktafonnal, fényképezőgéppel felszerelkezett idegenek láttán. Őkelme békésen szunyókál a kanapén. Néha azért felpillant, hisz pontosan tudja, hogy róla beszélünk.

Kiss Anna

A nem mindennapi sziámi macska "anyukája" Ambrus Szandra élvonalbeli kosárlabdázó, a ZTE NKK játékosa. Azúr a kalandor Csíkos helyére érkezett a családba, abban a reményben, hogy a fajtatiszta kandúr talán nem szökik majd el otthonról.

- Tévedtünk - mondja mosolyogva Szandra. - Sokat kóborol a környéken, olyankor van, hogy napokig nem látjuk. Egyszer még a barátnőjét, Csinit is hazahozta, aki aztán itt ragadt. Az akkor nagyon rossz állapotban lévő cicalány mára már kikerekedett, látszik rajta, hogy jól tartjuk.


Mint megtudtuk, Azúr jó cica, nem csinál rendetlenséget a házban, olykor ugyan hullik a szőre és kapargatja a vadiúj szőnyegeket, de ez minden, ami felróható a szépséges kandúrnak. Nem válogatós, imádja a házikosztot, kedvence Szandra reggelije, a sziámi ugyanis él-hal a mogyorókrémes kenyérért.

A fajtatiszta állatokra jellemzően azonban hajlamos a betegségekre, allergiára, így rendszeres vendég a szomszéd állatorvosnál. Még szerencse, hogy nem kell hosszú távot megtenni a cicával, hiszen ha valamit nem szeret, az az utazás.

- Egyszer hangyabolyból lakmározott, aminek az lett az eredménye, hogy feldagadt a pofija és habzott a szája. A legizgalmasabb talán az, hogy az allergia tüneteit enyhítő gyógyszerre, a kálciumra is allergiás. Könnyen megfázik, ha estére kint marad, reggelre már folyik az orra és tüsszög. Ilyenkor télen mindig bent alszik. Van saját fekvőhelye is, de természetesen az ágyamban alszik legszívesebben.A viselkedését tekintve Azúr igazi makacs macska... A fajtára jellemzően domináns, környezete figyelmét leginkább hangos nyávogásával igyekszik felkelteni.

- Addig nem nyugszik, amíg nem teljesül a kívánsága, például addig nem hagyja abba a nyávogást, amíg nem kap enni. Sértődékeny is, ha valaki rászól, megjegyzi és napokig duzzog. Ám, van egy másik, szeretetreméltóbb oldala is: ha úgy tartja kedve hízeleg, játszik, akár egy gyerek. Olyankor nagyon édes... Még puszit is ad. A macskáknál ez azt jelenti, hogy a gazdájuk orrához nyomják az orrukat. Persze, nem mindenkit szeret egyformán a családban...

A cica nem egyedüli házikedvenc, gazdája azt meséli róla, érzékeny természete ellenére jól kijön a többiekkel. Jó barátja a szintén nagyszájú papagáj, az újdonsült kismama Bogi kutya, továbbá két méternyi tisztes távolságot tarva ugyan, de a hatalmas berni pásztorral, Pandával is elviselik egymást.


Kis cicahatározó, avagy „sziámológia”
A sziámi macska kilencféle mintázatban létezik, a fókajegyűtől a teknőctarkán át a kékjegyűig. A fajta különlegessége, hogy a kölykök teljesen fehéren jönnek a világra. A rájuk jellemző színek csak később jelennek meg a bundájukon. Természetüket tekintve dominánsak, néha már kicsit agresszívek is. Sokat és hangosan nyávognak. Szeretik a kényeztetést, a simogatást, szeretnek a figyelem középpontjában lenni. A sziámi nagyon intelligens fajta, könnyen idomítható, játékos.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!