Zabszalma klip: jókívánság regölve

Mosolyt csal az ember arcára a Zabszalma zenekar videoklipje: a jó hangulatú, régi magyar népszokást felelevenítő képsor már az advent jegyében, a Regös című dalhoz készült.

Péter Gyöngyi


A regösök házról házra jártak, szerencsét kívántak, énekeikben, mondókáikban fontos szerep jutott a mulattatásnak: ezt a hagyományt idézi a Zabszalma nemrégiben forgatott videoklipje is, mely a tavaly megjelent Kalandárium című albumuk nyitódalához készült.

- Ma, amikor gyakorlatilag állandó az internethasználat és mindenki monitor előtt ül, keveseknek elég pusztán a zenei élmény – indokolta Nyakas Péter zenekarvezető, dalszerző, miért is társítottak a dalhoz képsort.

 A klip a világhálón, az egyik népszerű videomegosztón található.



- Mostanában olyan sok a szomorúság, aggodalom, szerettünk volna mindenkinek regölni, minden jót kívánni - árulta el Kanta Judit, az együttes énekese, másik dalszerzője, miért az adott nótára esett a választásuk. - Az emberek inkább otthon maradnak, ritkán látogatják egymást.  A klip története szerint vendégségbe megyünk... És ez, vagyis a jó társaság már gyakorlatilag elég is a jó hangulathoz, amit csak fokoz a jókedvű, közös muzsikálás, éneklés, az eszem-iszom: kerül az asztalra kenyér, szalonna, kolbász, na meg némi pálinka is...

Az operatőr Hir Mihály volt, a rendezés, a vágás feladatát a zenekar vezetője vállalta magára, a szereplők természetesen a zenészek. Nem véletlen persze, hogy mostanra készült el a kisfilm: közeledik advent, a regölés pedig ehhez az időszakhoz kötődik. Igaz - mint Péter említette -, változó, hogy az ország melyik táján mikor gyakorolják ezt a népszokást.

A dal természetesen „élőben” is sűrűn elhangzik majd a közeljövőben, hiszen része a Zabszalma Csillagcsengő című adventi műsorának.

- Kétféle összetételben játszunk: van, hogy hatan lépünk közönség elé és van, hogy hárman. Ez utóbbi formációban ugyanis kisebb termekben, óvodákban, iskolákban is elférünk – árulta el az egyik kulisszatitkot a zenekarvezető. Mivel a Kalandárium című albumon egy esztendőt felölelő tizenkét szám szerepel, mindig az évszakhoz igazítják mûsorukat, mellyel Budapestre, Győrbe, Zalakarosra és Hévízre egészen biztosan ellátogatnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!