Tilos folyékony tüzelőanyagot adómentesen behozni Magyarországra

A hazai jövedéki szabályozás értelmében magánszemélynek nincs lehetősége folyékony tüzelőanyagot adómentesen behozni a tagállamokból - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) kedden.

MTI

A gépjárművek üzemanyagtartályában és a gépjárműben 10 literes kannában kizárólag üzemanyag hozható be az Európai Unió valamely tagállamából adómentesen.
   
A NAV közleményében emlékeztet arra, hogy a napokban a médiában megjelentek szerint jelentősen nőtt az Ausztriában a magyar turisták által vásárolt „fűtőolaj” mennyiség, amiből egyes kutakon akár napi 3-5000 liter is fogyott.
   
A hatóság hangsúlyozza: a folyékony tüzelőanyag - a például az Ausztriában üzemanyagkúton vásárolható színezett tüzelőolaj - Magyarországra nem hozható be semmilyen mennyiségben, sem a gépjármű üzemanyag tartályában, sem külön kannákban. Az ilyen tüzelőanyag üzemanyagtartályba való betöltése Ausztriában is jogsértő cselekmény.
   
A folyékony tüzelőanyag tagállami behozatalához jövedéki engedély szükséges, és az engedéllyel rendelkezőnek jövedéki adót kell fizetni, aminek mértéke 97.350 forint ezer literenként.
   
Az engedély nélkül, illetve az adó megfizetése nélkül behozott ásványolaj adózás alól elvont jövedéki terméknek minősül, amit a NAV ellenőrzést végző szervezete - akár egy közúti ellenőrzéskor, akár egy lakhely ellenőrzés alkalmával - lefoglal, elkoboz, az elkobzott termékre pedig jövedéki bírságot állapít meg - írja közleményében a NAV.
   
A szállító eszköz is lefoglalható, a bírság mértéke a meg nem fizetett jövedéki adó kétszerese, de legalább 30 ezer forint, gazdálkodó esetén ötszöröse, de legalább 150 ezer forint. Nagyobb mennyiség esetén akár jövedéki bűncselekmény gyanúja miatt büntető eljárást is kezdeményez feljelentés során az ellenőrző hatóság - közölte a NAV.
    
A hatóság a jogszabályok betartását a határhoz közeli közutakon a járművek megállításával, szállítmányok, üzemanyagtankból vett minta ellenőrzésével kívánja elérni. Fellépnek a harmadik országból  - jellemzően Ukrajnából - érkező „üzemanyag turizmus” megfékezése érdekében - írja közleményében a hatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!