Márton-nap a skanzenben és Keszthelyen: itt libasült, ott élő lúd (képgalériával)

Márton napi vigasságokat rendeztek szombaton Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban. Az érdeklődőket a hagyományoknak megfelelően borral, libaételekkel és kulturális programokkal várták.

Kerkai Attila

Kézműves foglalkozásokon vehettek részt és népi együttesek műsorát tekinthették meg a falumúzeum látogatói, de gasztronómiai élmények is várták őket a rendezvényen. Ludas kását és sült libacombot kóstolhattak például.

- A libacomot jól befűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, és libatepertő zsírjában sütjük meg - árulta el a receptet a Pitvar vendéglő szakácsa, Szabó Zoltánné.

Takács István zalaszentbalázsi kovácsmester gyerekeknek mutatta be, hogyan kell ütni a vasat.

- Nemcsak a gyerekeket érdekli a kovácsmesterség, hanem az idősebbeket is,  mert ők  már jártak kovácsműhelyben. A  nagyobb falvakban régen több is működött - emlékezett vissza a kihalófélben lévő szakma  virágkorára.

A Márton-nap keretében rendezett fórumon bemutatkozott a város és a megye vezetőinek Kaján Imre, aki október óta vezeti a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságát. Céljai között szerepel a falumúzeum infrastruktúrájának javítása.

- Ez azért fontos, hogy aki eljön ide, ne csak az évi három-négy rendezvény alkalmával, hanem húsvéttól Márton-napig bármikor tudjon egy jót enni, a gyerekeknek fagylaltot vagy süteményt venni, és találjon egy rendes vécét. Ehhez alapfeltétel a skanzen területének csatornázása, amelyre ígéretet kaptam  a városvezetéstől - mondta a Kaján Imre.

- Ezután akár esküvőket is rendezhetnek, vagy múzeumok éjszakáját, persze ha a  világítás is megoldódik, sorolta a terveket az igazgató.

Élő libák Keszthelyen

A keszthelyi Sétáló utcán – a kicsik legnagyobb örömére – élő libák fogadták a Márton-napra kilátogatókat. A három szárnyas Várvölgyről érkezett, tudtuk meg Bubla Zoltántól,  a Keszthelyi Turisztikai Egyesület elnökétől.
- 2011. 11. 11. sarkallt bennünket rendezvényszervezésre, s mivel a bűvös dátum épp Márton napjára esett, Liba-tourt és újbor ünnepet álmodtunk a Sétáló utcára, amiből az elkövetkezendő években hagyományt kívánunk teremteni – fogalmazott az elnök.

A Belvárosi Kereskedők Egyesületével közös rendezvény egyébként már pénteken elkezdődött: volt népek tánca, Kalapos István kvízjátékot vezényelt, s fellépett a keszthelyi Your Friends is.

Az üzletek hosszított nyitva tartással várták a vásárlókat, s aki a hűvös novemberi hétvégén némi melegségre vágyott, kedvére válogathatott a Sétáló utcán felállított borházi pavilonok kínálatából.

Szombaton délután a kicsiket a budapesti Bab Társulat előadása szórakoztatta - Márton-nap lévén mi mással, mint Matyi a ludas című előadásával. „Kapcsolódva” a mindössze néhány száz méterre zajló természetgyógyász naphoz,  az első verésbe belebetegedett Döbrögi baját  egy kínai pszichofitnesszedző bőrébe bújva látta el Matyi...

Később Márton-napi játszóház is várta a gyerekeket, míg a szülőket a Megasztárból megismert Szabó Leslie élő koncertje szórakoztatta. A művész feldolgozásokból, valamint régi és új dalaiból álló csokrot nyújtott át közönségének, benne egy vadonatúj, slágergyanús szerzeménnyel, amely némi jó tanácsot is szolgáltatott a pavilonok előtt ácsorgóknak, akik persze az újbor – meglehetősen hűvös - ünnepén nem is voltak restek megfogadni azt: „Kell az ilyen napokra egy kis jó bor, és a jóból bizony nem elég csak egy pohár, s ha lenyelünk néhány korty mosolyt, abból nem lesz még baj talán. Én értek a szóból, de hol az a jó bor, nekem ne mondd, hogy nincs tovább, szeretem a borát, a cimborám, hát igyunk az angyalát!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!