Fémipari szakmákra van leginkább kereslet Dél-Zalában

Véglegesítette a regionális fejlesztési és képzési bizottság a kanizsai középiskolákban jövőre indítható szakképzések beiskolázási adatait. Szerkezetlakatosra, hegesztőre nagy szükség van, pincérekre kevésbé.

Horváth-Balogh Attila

Immár 3. éve, hogy a nyugat- dunántúli régióban indítható szakmai képzések körét, illetve az azokhoz kapcsolódó beiskolázási keretszámokat az oktatási intézmények helyett a regionális fejlesztési és képzési bizottság (RFKB) határozza meg a beérkező munkáltatói igények és munkaerőpiaci adatok alapján. Ehhez igazodóan a szakmákat három csoportba sorolja. Kiemelten támogatottak a hiányszakmák, melyeknél ajánlott a beiskolázási létszám növelése. A támogatott képzések esetében a létszám szinten tartása az elvárt, míg a nem támogatottaknál csökkenteni kell a tanulók számát.


– Az RFKB a nyár folyamán felmérte a munkáltatói igényeket, a tanulók számát, s ezek összevetésével alakította ki a 2012-13-as tanév beiskolázási paramétereit – mondta Merksz Andor, a Kanizsa TISZK igazgatója. – Ez alapján Nagykanizsán kiemelten támogatott, a munkaerőpiacon rendkívül keresett szakma például a szerkezetlakatos és a hegesztő (ezekben megduplázhatjuk a tanulói létszámot), az ács, állványozó, burkoló, kőműves, a női szabó, a karosszérialakatos,  a járműfényező, továbbá a központifűtés- és gázhálózatrendszer- szerelő. De ebbe a körbe tartozik még a kárpitos, géplakatos, gépi forgácsoló, élelmiszer- és vegyiáru- eladó, illetve a szakács is. A támogatott szakmák körébe a fodrász, festő-mázoló, számítógép- szerelő, ruházati eladó, cukrász és pincér képzéseket sorolták, ezekre kiugró igény nincs a munkáltatók részéről, így a beiskolázott tanulók számának szinten tartását engedélyezték csak. Nem támogatott szakképzések a térségben most nem lesznek, mert az intézmények korábban már léptek, s a tiszk megalakulásával jelentősen csökkentették a korábbi beiskolázási létszámokat, így túlképzés sehol sincs.

Merksz Andor hozzátette: még mindig sajnálatos tapasztalat, hogy a szülők ragaszkodnak ahhoz, hogy gyermekük mindenképp diplomát szerezzen, holott egy jó szakmával esetleg sokkal jobbak az elhelyezkedési lehetőségek. Az elhibázott gondolkodás miatt sajnos, az elmúlt években sem mindig sikerült feltölteni az RFKB által előírt létszámokat. Különleges a lányok helyzete, akiknek nagyon nehéz keresett, jól hasznosítható szakmát találni – ők évről évre többen választják a hegesztő vagy a gépi forgácsoló képzéseket. A gépszerelőkre egyébként hosszú távon van igény a térségben. 


Térségi eltérések
A Jobbik önkormányzati képviselője, Gábris Jácint szerint a beiskolázási létszámok és az indítható szakmák körének régiós szintű meghatározása nem optimális módszer, mert egy város és vonzáskörzete munkaerőpiaci sajátosságai eltérhetnek a régióban tapasztaltaktól. Ráadásul a döntési mechanizmus többlépcsős és túlbonyolított, s minimum egy, de esetenként 2-3 éves adatokkal is dolgozik, melyek elavultak. A Magyar Szakképzési Társaság tagja úgy véli, hogy a megoldást a tiszkek szerepének növelése jelentené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!