Az LMP ügyészekkel vizsgáltatná a privatizációs szerződéseket

Az LMP olyan törvényjavaslatot nyújtott be vasárnap az Országgyűlésnek, amellyel a törvénybe, vagy jó erkölcsbe ütköző privatizációs szerződéseket vizsgálnák.

MTI

Schiffer András frakcióvezető budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a közösségi tulajdonvédelmi törvény célja, hogy az ügyész bármikor felléphessen a jogszabályok szerint semmisnek minősülő, akár húsz évvel ezelőtt megkötött privatizációs szerződések ellen, és a szerződésből eredő károkat érvényesíthesse az állam, vagy az önkormányzat javára.
   
Kifejtette, hogy a jelenleg hatályos polgári törvénykönyvben nincsen világossá téve az, hogy ki, mikor és hogyan léphet fel egy olyan privatizációs szerződéssel szemben, amely a megkötésekor jó erkölcsbe vagy törvénybe ütközött.
   
A frakcióvezető szerint tudomásul kell venni, hogy az emberek igazságérzetét nagymértékben rombolta az, ami a rendszerváltás óta történt. Hozzátette ugyanakkor, hogy az LMP javaslata nem csodaszer, de világos jelzést szeretnének küldeni az emberek felé: van törvényes jogállami megoldás arra, hogy "az ebül szerzett jószágokat" vissza lehessen szerezni.
   
Elmondása szerint a Fidesz az elmúlt hetekben több olyan javaslatot nyújtott be, ami az 1989 előtti igazságtalanságok, jogsérelmek orvoslását szolgálja, ezért azt várják a kormányzó párttól, hogy ezt a javaslatot is támogatni fogja. Ha a Fideszben van eltökéltség arra, hogy tiszta viszonyokat teremtsen, akkor támogatni fogják - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!