Ajándékok bűvöletében - 86 ezres legórobot?

Hintaló, legó, vasaló, MP5 lejátszó, LED tévé és vastag pulóver. Csak néhány a klasszikus és újszerű, olcsóbb és drágább karácsonyi ajándékok közül. Advent első hetében, ha az ötlet még nem is forrt ki, sokan kezdenek már gondolkodni azon, mivel lepjék meg az év talán legszebb ünnepén szeretteiket.

Varga Lívia


Egy biztos: ha gyerek van a háznál, a karácsony nem karácsony játékok nélkül. Ezt vallja a zalaegerszegi Cserép házaspár is. Zsuzsával és Lászlóval egy játékbolt polcai közt futottunk össze.

- Bár nem jellemző, hogy a legutolsó pillanatra hagyjuk a vásárlást, ilyen korán sosem szoktunk útnak indulni - jegyzi meg mosolyogva a férj.

- Unokatestvérem három kislányának szeretnénk ajándékot választani, egyelőre azonban csak nézelődünk. Mivel kettő, öt- és hatévesek, természetesen játékot keresünk, ezt kérték, nemcsak a gyerekek,  a szülők is - teszi hozzá Zsuzsa.

A házaspár két felnőtt fia (egyikük dolgozik már, a másik pedig főiskolára jár) olyan meglepetést kap, amire amúgy is szüksége van. A többi családtagot jelképes ajándékkal lepik meg, legfeljebb ötezer forint értékben.

- Nem esünk túlzásba, nem is tehetnénk meg, a lényeg nem az ajándékon, hanem az együttléten van. Idén a nagybátyáméknál, Nagykanizsán ünnepeljük a karácsonyt, ott gyűlik össze a család -mondja Cserépné Kutfej Zsuzsa.

Papp Ákos és Csutak Kinga öt és fél hónapos kisfiuknak, Gergőnek kerestek valamit - no nem karácsonyra, csak mert „kinőtte” a játékait.

- Még nem választottunk, egyelőre próbálgatjuk, melyik mit tud - mondja Kinga, egy ismeretlen szerkezettel a kezében.

A fiatal pár nemrég költözött új lakásba, idén - természetesen kisfiuk mellett - ez lesz a karácsonyi ajándék, és az, hogy az orvosként dolgozó apuka is családi körben tölti az első, Gergővel közös ünnepet, amit azonban, mint fogalmazott „körbeügyel” majd. A program mostanra már ki is alakult: Kinga szülei karácsony napján érkeznek vendégségbe, másnapján pedig a kis család kerekedik fel, hogy Ákos szüleit meglátogassa.

- Az ajándékok jelképesek lesznek, ha szükségünk van valamire, azt úgyis meg kell vennünk, az ünneptől függetlenül - fogalmaz a férj. - Azt, hogy Gergő mit kap, még nem gondoltuk ki, hiszen olyan gyorsan fejlődik, hogy nem lehet tudni: akkor épp mi köti le a figyelmét majd. Amit egy hete még kedvelt, azt ma eldobja. De mindenképpen valamilyen fejlesztőjátékra gondoltunk.

„Köszönöm, csak körülnézek.” Ebben az időszakban talán a szokottnál is többször hangzik el e rövidke mondat az üzletekben.

- A többség egyelőre nézelődik, és tavalyoz hasonlóan kivár, de a napokban volt például egy anyuka és egy nagymama, aki százezezer forintért vásárolt játékokat a prémium kategóriából. Ez persze nem szokványos - bocsátja előre a megyeszékhelyi Régió Játék üzletvezetője.

 

Bomba Gyula tapasztalatai szerint a válság ellenére a gyerekjátékok piacán nem csökken a forgalom: élelmiszer, benzin, gyógyszer és játék a „fontossági sorrend” a családokban. Aki megteheti, gyerekén, s annak örömén nem spórol.

- A szülők többsége megfontoltan vásárol. Nézik az árat, ugyanakkor fontos számukra a minőség, s mindezek mellett természetesen a csemete igényeit, vágyait, életkorát is szem előtt tartják, sőt az építőjátékoknál még arra is figyelnek, hogy egyik kompatibilis legyen a másikkal. A fejlesztő- és kretívjátékok esetében gyakran kérnek tanácsot is tőlünk - szögezi le az üzletvezető. - Sok esetben nehezíti a vásárlást, hogy a mai gyerekeknek mindenük megvan, ezt például gyakran halljuk a szülőktől, nagyszülőktől.

Karácsonykor a máskor szokásosnál drágább, zömében lakásban használható ajándékokat vesznek a szülők, jellemzően 5-6 ezer forint fölötti értékben. Van, aki egy darabot, mások több, de olcsóbb dolgot választanak. Volt apuka, aki tavaly egy 86 ezer forintos USB-s legórobotot vitt gyermekének.

A lehetőségek és motivációk tehát mindenkinél mások, az azonban örök igazság, hogy olyan játék nincs, amivel teljesen egyedül tud játszani a gyerek, hangsúlyozza Bomba Gyula.

- Fontos, hogy felkeltsük érdeklődését, és beindítsuk fantáziáját, s hogy egyáltalán együtt legyünk vele.

- Egyelőre jellemzően fényfűzéreket és egyéb karácsonyi világítást vásárolnak az emberek, a nagyobb műszaki cikkekről azonban még csak érdeklődnek - tudjuk meg az ugyancsak megyeszékhelyi Zelektron Áruház üzletvezetőjétől. Zwickl László arra számít, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére a LED és LCD tévék iránt lesz majd kereslet, hiszen az évnek ebben a szakában általában a dugipénzek is előkerülnek. Slágertermékek természetesen műszaki területen is vannak, a férjek például előszeretettel vásárolnak feleségüknek háztartási kisgépet: vasalót, kenyérpirítót, hajszárítót vagy epilátort, a gyerekek  és fiatalok pedig gyakran kapnak MP3 és MP4 lejátszót, s idén minden bizonnyal MP5 is kerül majd a fák alá. Népszerűek továbbá a különféle számítógépes és tv-játékok, és ilyenkor ünnepek táján többen szánják rá magukat a lámpák, csillárok lecserélésére is.

 

- A műszaki cikkek esetében ma is az utolsó negyedév, azon belül a karácsony a húzóidőszak. Nálunk nem igazán van húsvét sem, így mindig erre az egy hónapra várunk... – folytatja Zwickl László. - Az azonban ma már nem jellemző, hogy hitelre vásárolnának az emberek, pedig kínálat van, az áruvásárlási hitelek ráadásul kizárólag forintalapúak, s a kormány nemrégiben 30 százalékban maximalizálta teljes hiteldíj-mutatójukat. A kereslet azonban az utóbbi időben a sok rossz hír és kellemetlen tapasztalat miatt jelentősen visszaesett, s még akkor sem élnek a vásárlók a lehetőséggel, ha egy nulla százalékos THM-ajánlattal találják szemben magukat.


Barbie, az örök...
A klasszikus karácsonyi meglepetések, mint hintaló, földgömb, babakocsi, társasjáték és legó mellett minden évben vannak slágerajándékok, a rajzfilmcsatornák ugyanis divatossá teszik a játékokat. Barbie és hasonmásai azonban állócsillagnak bizonyultak az elmúlt sok-sok esztendőben. Népszerűek ezen túl a beszélni és járni is tudó robotok, és keresik a macit is, amely 16 klasszikus mesét tud elmondani a gyereknek. Az árak a világpiaci mozgásokat követve a játékiparban is emelkedtek az elmúlt években, ám  nem jelentős mértékben. S mindig van akció, ami természetesen vonzza a vásárlókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!