A toszkán tájba is beleszeretett

Az egyik legismertebb hazai televíziós személyisége, Erős Antónia nyitotta meg azt a kiállítást, amely a Csesztregen élő festőművész, Zsupán József legújabb munkáit tárta a látogatók elé. A tárlatnak a lenti Zéta Galéria biztosított helyet.

Gyuricza Ferenc

Zsupán József a természeti és épített örökség megőrzését tűzte ki céljául, képeinek többsége a pannon régió szépségét tárja a látogatók elé. A tárlat azonban nemcsak a zalai és vasi tájat mutatja be, ezúttal sokkal messzebbre, az olaszországi toszkán tartományba is elkalauzol. A festő szerint ennek két oka van, egyrészt sok a hasonlóság a nyugat-dunántúli dombság, illetve a dimbes-dombos olasz vidék között, ugyanakkor egy kedves barátjának is kedvezni akart, amikor legújabb képeit készítette.

- A Zéta Galéria tulajdonosa, Lukács Zoltán közismerten nagy szerelmese Toscana tartománynak - mondta a csesztregi festő. - Évek óta győzködött, hogy utazzunk ki együtt, nézzünk szét azon a vidéken, hogy ihletet kapjak az ottani tájtól. Valóban így történt, kész csoda volt, amit a toszkán vidéken láttam, azonnal megfogott az ottani ezer éves kultúra, valamint a Pisa és Firenze környékén lakók földközeli, de mégis fejlett életmódja.

Olaszországból hazatérve a festő azonnal ecsetet, pontosabb pálcát fogott, hiszen Zsupán József különös technikával készíti képeit, finoman megmunkált pálcikákkal viszi fel a festéket a farost alapra. Ezzel valóban egyedivé válnak képei, hiszen nem ismer más olyan művészt, aki csak és kizárólag ezzel a technikával dolgozna. Az olaszországi élményekből annyi képe született, hogy akár egy önálló kiállítási anyagot is össze lehetett volna belőle állítani, ám gondolt egyet, s néhány nyugat-dunántúli tájat bemutató festményével vegyítette a toszkanai képeket, jelezve ezzel, hogy nem szakadt el az általa különösen szeretett pannon tájtól. Így ötven képet választott ki - olyanokat, amelyek a Kőszeg mellett található cáki pincesort, az Őrség domborulatait, valamint a Lenti-hegyet ábrázolták -, s ezeket természetesen a Zéta Galériában tárta az érdeklődők elé. A tárlatot Erős Antónia, a közkedvelt tévés személyiség nyitotta meg, akit egy közös barátjuk kért meg a feladatra.

- Erős Antónia az utóbbi években családi okokból többször is megfordult Csesztregen - folytatta Zsupán József. - Annyira megkedvelte a zalai falut, illetve olyan mély barátság alakult ki közte és egy csesztregi család között, hogy a gyermekeit is nálunk kereszteltette. Amikor felkértük arra, hogy nyissa meg ő a kiállítást, azonnal igent mondott.

Erős Antónia többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy mi módon kapcsolódik a népi építészet egy adott tájhoz, s ez éppúgy tetten érhető Nyugat-Magyarországon, mind a toszkán tartományban. E tekintetben tehát nincs különbség a két vidék között. Arra is felhívta a figyelmet, Zsupán József realista módon adja vissza a látottakat, ugyanakkor festményeiben mégis ott múlt szellemisége, mintha életre kelnének képei.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!