Zalaegerszegi horgászok jubileuma, sok kapással

Közel negyven horgász, köztük gyerekek, nők és férfiak foglalták el kijelölt helyüket szombaton a Gébárti víztározó partján. Jubileumi egyéni halfogó versenyt rendezett a Zalaegerszegi Horgász Egyesület.

zaol.hu

- A II. világháborút követő időszakban Izsák Gyula polgári iskolai biológia tanár kezdte el szervezni a tagságot, őt tekintjük az egyesület alapítójának. A Zalaegerszegi Horgász Egyesület 1946 elején alakult 35 fővel, az első elnöke dr. Hedri Miklós járásbírósági elnök volt. Az első titkára pedig Kiss János könyvkötő, aki élete végéig viselte ezt a címet. A 70-es években nagy fejlődés ment végbe a sporthorgászat terén és az egyesület létszámát tekintve, ezt elsősorban a nagy üzemek megjelenésének lehetett köszönni, amikor sorra alakultak az üzemi, lakóhelyi szakosztályok - adott egy kis ismertetőt az egerszegi horgászélet történetéből Tóth István, az egyesület elnöke. Mint elmondta, akkoriban a taglétszám meghaladta az ezer főt, és az ifjúsági létszám is a 200-300-at. Mint az elnök elmondta, jelenleg 850-900 között mozog a taglétszámuk, viszont az ifjúsági kategória megcsappant, ma kevesebb fiatal űzi ezt a szép sportot.

A szombati versenyen azért voltak jó páran, a 12 éves Rácz Eszter például 4,24 kilogramm halat fogott.

- Apukám és nagyapa tanított horgászni - mondta a kislány,a kinek édesapja, Rácz János elmondta, Eszter már 9 éves korában 7 kilós tükörpontyot fogott.

Gyakran hajlott a bot vége Szili Zoltánné kezében is, aki 4,36 kilogramm apró hallal fejezte be a versenyt. Mint elárulta, egyrészt a hét méter hosszú spiccbot volt a jó fogás titka, továbbá a csali, ami ezúttal csontkukac volt.

A verseny végén minden kategória - felnőtt, női, ifjúsági és gyermek - első három helyezettjét díjazták, az elsők pedig átvehették a jubileumi emlékserleget. A jubileum alkalmából címeket adományoztak. Öten kapták meg az egyesület örökös tiszteletbeli tagja címet. Az egyesület alapítójának tiszteletére hozták létre az Izsák Gyula díjat, amit most először ítéltek oda két személynek, dr. Szőcs Péter, aki hosszú ideig alelnök volt és Tóth István, aki közel 30 éve elnöke az egyesületnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!