Méhlopások ellen: jel a kaptárakra

Rendelet készül az egyre terjedő méhlopások megakadályozása érdekében. Várhatóan arra kötelezik majd a méhészeket, hogy egyedi azonosító számukkal jelöljék meg a kaptárjaikat.

Hajdu Péter

A miniszteri rendelet értelmében – amely várhatóan már az év vége előtt megjelenik – a méhészkártyán szereplő egyedi számnak meg kell egyeznie a kaptárokon található számmal, hogy szállítás során, egy esetleges ellenőrzéskor a rendőrség kiszűrhesse a lopást.

– Majdnem üzletággá vált a méhlopás, sajnos Zala megyében is évről évre előfordul, idén is jó pár eset történt már. Próbáljuk elültetni a gondolatot a méhészekben, hogy tenni kell a kaptárak azonosítása érdekében. Nagy értéket képvisel a méhállomány, fontos a védelme. A méhészek többsége egyetért azzal, hogy az egyedi azonosítók rákerüljenek a kaptárakra – mondta Hampuk Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Zala megyei szaktanácsadója, hozzátéve, a méhészek egy része jelenleg is próbálkozik valamiféle saját megjelöléssel. Az említett hivatalos módszer is a szakmából ered, az OMME javaslata alapján készül a rendelet.


– Szerencsére velem nem történt ilyesmi, de minden évben izgulok, nehogy elvigyék a méheimet, vagy akár egy részüket. Ezért teljes mértékig egyetértek egy ilyen rendelet bevezetésével. Egyébként én is jelölöm a kaptáraimat. Van egy titkos jelem, amit el sem árulok, és a területünk biztonsága érdekében is megteszek egyet s mást – mondta érdeklődésünkre Bukics János egerszegi méhész, akit Petrikeresztúr közeli területén kerestünk fel.

Mint elmondta, számára a kaposvári Zselici Méhész Egyesület, amelynek tagja, már küldött is kóddal ellátott műanyag bilétákat. Mint a méhész elmondta, egyébkén is sok időt tölt a méhei között, ottjártunkkor a családokat ellenőrizte, mindegyikben van-e anya, illetve tudnak-e elegendő táplálékot gyűjteni maguknak a méheik.

– Most a hideg miatt sincs hordás. De itt, ez egyhordásos terület, az akác után júliusban nincs, vagy alig van virágzó növény. Várjuk már, hogy virágozzon a szolidágó, amiről télire ellátják majd magukat táplálékkal a méheim.

Bukics János elmondta, az akácvirágzás jól sikerült, mind minőségre, mind mennyiségre elégedett. A méhcsaládok átlagosan 30 kilogramm akácmézet gyűjtöttek. Hampuk Gábor szerint megyei szinten jó közepes szezonról beszélnek a méhészek, a gyenge repcét közepes akác követte. Megindult a felvásárlás is, egyelőre alacsony árakon. Átlagosan 750 forintot fizetnek a felvásárlók az akácmézért, 650 forint a fajtaméz, 570-580 forint a vegyes virágméz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!