Sok a tennivaló: kulturális koncepciót készített a társulás

A Zalakaros Kistérség Többcélú Társulása komplex kulturális koncepciót dolgozott ki, mely rámutat azon kulturális eszközökre, melyek segítik a térség fejlődését.

Szalabán Attila

A kistérség által összeállított dokumentáció is helyzetelemzéssel kezdődik. A készítők számba vették az erősségeket – a természeti és infrastrukturális adottságokat, a programokat és erőforrásokat, utóbbiak között kiemelve a zalakomári mezővárosi találkozót, valamint a kendlimajori művésztelepeket.

A koncepció szerint a térség számára gondot jelenthet a földrajzi szétaprózottság. Probléma, hogy a közösségi terek többségét nem közművelődési szakemberek működtetik. A falvak és a központi város között alig létezik közművelődési kapcsolat, s a társulás munkaszervezete sem rendelkezik forrással a kistérségi szintű kulturális menedzselés gondozásához.

Mindezek alapján a koncepció készítői úgy látják: a térségben komplex fejlesztési programokat kellene megvalósítani, többek között a helyi közösségi terek megújítására. Ki kellene alakítani a kistérségen belüli programok rendszeres cserekapcsolatát – mindennek hátterét pedig egy térségi szintű feladatellátó szervezet létrehozásával lehetne megteremteni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!