A könnyűzenei élet szereplői üdvözlik a Közszolgálati Kódex létrejöttét

Üdvözölték a könnyűzenei szektor szereplői a médiatanács által kezdeményezett megbeszélés-sorozatot, illetve a médiatörvény alapján létrejövő Közszolgálati Kódexet - összegezte Kollarik Tamás, a médiatanács tagja a hazai zenei élet meghatározó képviselőivel folytatott tárgyalást a keddi eszmecserét követő sajtótájékoztatón.

MTI

A megbeszélésen a médiatanács másik tagjával, Auer Jánossal főként a közösségi és a kereskedelmi rádiók számára kötelező új zenei kvótáról, az ebben rejlő lehetőségekről tájékoztatták a zenei szervezetek képviselőit. Elmondták azt is, hogy a hamarosan megalakuló Közszolgálati Testületben - a médiatörvény értelmében - helyet kap egy delegált az előadói, illetve zeneművészeti területen működő országos szervezetek részéről.
   
Kollarik Tamás a sajtótájékoztatón elmondta: a résztvevők tájékoztatást kaptak a médiahatóságnál működő monitoring-szolgálat munkájáról is, amely többek között a rádiók műsorszolgáltatási szerződésében vállalt kötelezettségeit, többek között a magyar zeneszámok megjelenésének gyakoriságát vizsgálja.
   
Czutor Zoltán, a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének elnöke az MTI-nek azt mondta: gyümölcsöző együttműködést remél a médiatanáccsal. Mint kiemelte: az egész zenei társadalom "nagyon előremutatónak, progresszívnak" tartja, hogy egy "viszonylag magas kvóta" került a szabályozásba. Ennek értelmében a kereskedelmi rádiók zeneszámokra fordított műsoridejük 35, közösségi rádiók esetében pedig 50 százalékában kötelesek magyar zeneszámot sugározni - részletezte.
   
Az egyesület elnöke kiemelte, hogy ezt az arányt fokozatosan kell elérniük a csatornáknak. Hozzátette, ha sikerül betartatni az új szabályokat, az fellendülést hozhat a magyar zenei világnak. Czutor Zoltán ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a kvóták teljesülését esetleg befolyásolhatja a médiaszolgáltatók összevonhatóságának lehetősége.
   
Benkő László, az Omega együttes billentyűse szerint minden országnak a saját tehetségeit kell "megragadnia és érvényre juttatnia". A magyar zenei élet, az utánpótlás fő kérdéséről az MTI-nek nyilatkozó zenész üdvözölte a rádiók magyar zenei kvótájának emelését. Hozzátette azonban, hogy sokféle jó nyugati gyakorlatot lehetne átemelni a magyar zenei utánpótlás területére, hogy a minőség megmaradjon.
   
Abella Miklós, a Republic együttes menedzsere az MTI-nek azt mondta, hogy a most megkezdett tárgyalássorozat, vagyis hogy zeneszerzők, kiadók, koncertszervezők és a területért felelős médiafelügyelet találkozzon, "régen várt, sőt elvárt lépés" volt. Mint megjegyezte, a 35 százalékos kvóta már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a területen dolgozó szakemberekben.
   
A megbeszélésen jelen volt többek között Balázs Fecó zenész, Malek Miklós zeneszerző, Lévai Balázs televíziós műsorkészítő, Boros Csaba, a Republic együttes gitárosa, Jeszenszky Zsolt, a Magyar Lemezlovas Egyesület elnöke és Németh Alajos, a Bikini együttes gitárosa.
   
A médiatanács a korábbiakban hasonló egyeztetést kezdeményezett a Közszolgálati Kódexről többek között a történelmi egyházakkal, fogyatékosügyi szervezetekkel, a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal, a Magyar Rektori Konferenciával.
   
A kódexben lefektetett közszolgálati elvek érvényesülésének ellenőrzését a napokban felálló 14 tagú Közszolgálati Testület látja el. Ide a katolikus, a református és az evangélikus egyház, illetve az izraelita felekezet, továbbá négy szervezet, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara küld egy-egy delegáltat. A többi hat tagot sorsolással választják. Ide települési önkormányzati szövetségek, nemzeti és etnikai kisebbségek önkormányzati szervezetei, határon túli szervezetek, családvédelmi, fogyatékosügyi, művészeti, előadói, zenei szakmai szervezetek egy-egy képviselője juthat be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!