Diszkótragédia - Razziák helyett előzetes ellenőrzések kellenének

Az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért (EKBSZ) szerint nem razziákkal, hanem előzetes ellenőrzésekkel lehetne megelőzni a West Balkánban történt tragédiához hasonló eseteket.

MTI

Az EKBSZ a keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja: költséges és láthatóan nem hatékony a szórakozóhelyeken indított razzia, mivel az ellenőrzések körülbelül egy ezrelékének következtében indul büntetőeljárás, fél százalékuk következtében szabálysértési eljárás.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombati közlése szerint 690 szórakozóhelyet ellenőrzött a rendőrség több más hatósággal közösen tartott országos akciója során január második felében, a West Balkánban történt tragédia után.
A rendőrség 8646 embert ellenőrzött, közülük 1173-an 18 év alattiak, 21-en pedig 14 év alattiak voltak. A rendőrök 44 esetben kezdeményeztek szabálysértési eljárást, öt esetben kábítószerrel visszaélés, három esetben ittas járművezetés, egy esetben pedig szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése elkövetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A tűzoltóság javaslatára két fővárosi szórakozóhely működési engedélyét 90 napra visszavonták.

A múlt héten civilek által létrehozott EKBSZ szerint a razziák egyik fél érdekét sem szolgálják, mivel a rendőrségtől sok erőforrást vesznek el, a szervezőknek pedig akkor is nagy kárt okoznak, ha semmilyen szabályt nem szegtek meg. Ez a fajta gyakorlat a kellemetlen múltat idéző módszer, amely a szórakozni vágyókat is elriasztja a rendezvények látogatásától - olvasható a közleményben.
Hangsúlyozták, hogy az EKBSZ szeretne segíteni a hatóságoknak, ezért szakértőkkel elkezdtek kidolgozni egy olyan javaslatcsomagot, amely nem a razziákat, hanem az előzetes ellenőrzéseket és engedélyezési folyamatokat helyezné előtérbe. Ez alól azonban kivételt képezne a létszámellenőrzés.
Közölték továbbá, hogy üdvözlik a kormány azon elképzelését, amely szerint új törvényt dolgoznának ki a rendezvények biztonságosabbá tételének érdekében, ugyanakkor megjegyezték: csak akkor hoznak eredményt ezek a szabályok, ha valós problémákból kiindulva, életszerű elvárásokat támasztanak a rendezvények szervezőivel és a szórakozóhelyekkel szemben.
Az EKBSZ azt is javasolja, hogy a szórakozóhelyeket biztosító személyzet minden tagja számára legyen kötelező ilyen zenés-táncos rendezvényekre irányuló szakképzés, amely magában foglalja többek között az elsősegélyvizsgát és a tűzvédelmi oktatást. Az egyesület a szülők riadóláncával együtt egy kódex kidolgozásába kezdett, ez segít majd a 18 éven aluliakra vonatkozó szabályok betartatásában.

Pálosi Boglárka, az EKBSZ elnöke a múlt csütörtökön jelentette be, hogy a biztonságos szórakoztatás elősegítése érdekében egyesületet hoztak létre szórakozóhelyek és rendezvényszervezők; fő céljuk, hogy ne történhessen a január 15-i fővárosi diszkótragédiához hasonló esemény.
Pintér Sándor belügyminiszter szintén csütörtökön közölte, hogy a jövőben hatósági engedélyt kell kérniük a háromszáz résztvevőnél nagyobb beltéri, illetve az ezer látogatónál többet fogadó kültéri rendezvények szervezőinek. Hangsúlyozta: a 90 napon belül hatályba lépő kormányrendelet- és törvényváltozások alapján nem kell majd engedélyt kérni a gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvények esetén, illetve a választási, egyházi vagy családi eseményekhez.

Január 15-én Budapesten, a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen három lány halt meg a diszkóból kiáramló tömegben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyolc ember ellen tett vádemelési javaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!