Egyre fiatalabbak a drogot intravénásan használók

Az amfetamint fogyasztók mintegy negyede intravénásan adagolja a szert, ráadásul egyre fiatalabb korban; a kábítószer-problémával kezeltek legnagyobb arányát a kannabiszfogyasztók teszik ki a Nemzeti Drog Fókuszpont idei jelentése szerint.

MTI

A Nemzeti Drog Fókuszpont a magyarországi kábítószerhelyzetről készített, az MTI-hez szerdán eljuttatott jelentésében beszámol arról is, hogy már a magyar hatóságok is egyre több új pszichoaktív szert azonosítanak.
   
Egy 2009-ben készített becslés szerint a megelőző két évben mintegy 28 ezren használtak amfetamint, egynegyedük naponta vagy hetente több alkalommal fogyasztja a szert. Az amfetamint fogyasztók közül minden ötödik intravénásan használja a szert, ráadásul egyre fiatalabb korban. Az intravénás használat növeli a fertőzés kockázatát is. A heroint intravénásan adagoló fogyasztók száma ugyanakkor egyre kevesebb - olvasható a közleményben.
   
Magyarországon nem nő, illetve csökken a kábítószereket kipróbálók száma, az egyedüli kivételt a kannabiszfogyasztás jelent. A középiskolások körében is ez a legelterjedtebb tiltott szer.
   
A közlemény szerint a drogfogyasztás miatt kezelésre jelentkezők legnagyobb része (70 százaléka) kannabiszhasználat miatt kért segítséget. A nyomozóhatóságok korábban nem látott számban és méretben foglaltak le indiaikender-ültetvényeket - tették hozzá. 


A nyomozati és lefoglalási adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a kokain elterjedtsége is növekszik. A kokain birtoklásáért indult büntetőeljárások száma, valamint a kokainfogyasztás miatt kezdeményezett kezelések száma viszont egyaránt alacsony, ami azt mutatja, hogy a probléma gyakran rejtve marad - írták.
   
2009-ben rekordszámú új kábítószerről érkezett hivatalos bejelentés az Európai Unió kábítószer-monitorozási központjához (EMCDDA) és az Európai Unió rendvédelmi ügynökségéhez (Europol) - olvasható a közleményben. Míg Magyarországon 2008-ban mindössze egy, még azonosítatlan új szer került a hatóságok látókörébe, 2009-ben a Nemzeti Drog Fókuszpont hat új szer, illetve szerkombináció megjelenéséről értesítette az EMCDDA-t.
   
A Nemzeti Drog Fókuszpont a drogmonitorozás európai uniós intézményrendszerének magyarországi központja; évente összefoglalót készít a magyarországi kábítószerhelyzet alakulásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!