Megújul Kőszeg történelmi belvárosa

Több mint 667 millió forintos beruházással, európai uniós források felhasználásával újulhat meg Kőszeg történelmi belvárosa - jelentették be a projekt uniós támogatási szerződésének aláírását követő sajtótájékoztatón pénteken Kőszegen.

MTI

Kőszeg történelmi belvárosa olyan országos jelentőségű, különleges történelmi örökség, amelyet fokozottan óvni kell, és amely értékeinek köszönhetően egyre több hazai és külföldi turista célpontjává válik - hangoztatta köszöntőjében Huber László (Fidesz), Kőszeg polgármestere.
   
Hozzáfűzte: a belváros rekonstrukciója a Jurisics-vár felújításával párhuzamosan zajlik, így 2010-2011-ben összesen 1,6-2 milliárd forint értékű fejlesztés fog megvalósulni önkormányzati, illetve magánberuházásban, pályázati forrásokból, illetve saját erőből
   
Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója a támogatási szerződés aláírása előtt a Kőszegen megvalósuló városfejlesztési projekt idegenforgalmi jelentőségét emelte ki.
   
Rimányi Krisztina projektmenedzser a fejlesztés elemeit ismertetve elmondta: a projekt keretében a Jurisics térnek és környékének közterületi megújításán túl üzletek, vendéglátóhelyek, galériák felújítását is elvégzik, valamint a városháza épületét is korszerűsítik, akadálymentesítik.
   
A felújítások során - a szolgáltatók költségére - kicserélik a belváros szinte teljes közműhálózatát, megoldják a csapadékvíz elvezetést is.
   
A sajtótájékoztatón az MTI kérdésére Huber László polgármester elmondta: a két évvel ezelőtti özönvízszerű esőzéshez hasonló csapadék elvezetésére önmagában az új csapadékvíz-elvezető rendszer sem lesz képes, de hozzá fog járulni.
   
Kovács Ferenc (Fidesz), a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, a megyei védelmi bizottság vezetője hozzátette: a problémára igazi megoldást a Kőszegi-hegységben kijelölt záportározónak a megépítése jelentheti; a tervek már elkészültek.

Ezek is érdekelhetik