Időjárás: viharos, zivataros péntek, hatalmas szél és villámcsapások (frissítve)

Péntek délután kiadták a piros riasztást az észak-alföldi régióra és országszerte több vasútvonalán gondot okoz a rendkívüli időjárás.

MTISok az épületkár és a kidőlt fa Borsod-Abaúj-Zemplénben


Estig több mint félszázszor vonultak ki a megyei katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársai a péntek délutáni vihar miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben. Nagyon sok a fakidőlés, az épületkár; a szél tetőket bontott meg, kéményeket döntött le - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI-nek.

Lipták Attila közölte: nagyon sok a riasztás a megyéből, elsősorban Tiszaújváros, Encs és Szerencs térségéből, eddig jóval ötven fölött van a kivonulások száma, és ebben a számban nincsenek benne a helyi tűzoltóságok riasztásai.
   
Hozzátette: annyi a káreset, hogy a tűzoltóknak, a katasztrófavédelmi szakembereknek már rangsorolniuk kell a vonulások között, a legfontosabb az életveszély-elhárítás.
   
Megjegyezte: egy-egy ilyen időjárási esemény bizonyítja, nagyon fontos, hogy a települések felkészüljenek ezekre a körülményekre, az önmentő képesség fokozására.
   
Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság sajtóreferense azt mondta: négyen fogadják a hívásokat a tűzoltóság ügyeletén, eddig mintegy nyolcvan vonulásuk volt, és ez a szám folyamatosan nő. Károkat okozott a zivatar Felsőzsolca, Onga, Szikszó környékén. Miskolcról most már kevesebb a hívás.
   
Több helyen szünetel az áramszolgáltatás, elsősorban Felsőzsolcán, ahol fák dőltek a vezetékekre, de más településről is érkezett hasonló bejelentés.
   
A helyi meteorológiai szolgálat munkatársa azt mondta, egyelőre elvonult a megye felől a viharzóna.

 

 

OLDALTÖRÉS: Több vasútvonalán gondot okoz a rendkívüli időjárás


Több vasútvonalán gondot okoz a rendkívüli időjárás


Több vasútvonalán gondot okoz a rendkívüli időjárás


Több vasútvonalán gondot okoz a rendkívüli időjárás


Az ország több vasútvonalán gondot okoz a rendkívüli időjárás; 20-30 perces késések várhatóak a Budapest - Szolnok - Debrecen - Nyíregyháza - Záhony vasútvonalon - közölte a Mávinform pénteken az MTI-vel.
A közlemény szerint Budapesten Kőbánya-Kispest és Kőbánya-teher állomások között a heves esőzések nyomán keletkezett vízátfolyás miatt megsüllyedt a vasúti pálya. A két állomás között csak egy vágányon közlekednek a vonatok. A nagyobb késések elkerülése végett a monori elővárosi vonatok nem közlekednek, ennek ellenére késnek a vonatok.
   
Piliscsaba és Leányvár között az esővíz hordalékot és iszapot hordott a sínekre. Egy munkagép segítségével nem sokkal ezelőtt megtisztították az említett szakaszt, de a Budapest- Esztergom vonalon, várhatóan az esti órákig, jelentős késésekre kell számítani.
   
A Budapest - Hatvan - Miskolc - Szerencs - Sátoraljaújhely, illetve Nyíregyháza vonalon Emőd és Nyékládháza között egy nagyobb fa dőlt a vasúti sínekre, ezért itt csak egy vágányon – várhatóan 15-20 perces késéssel – közlekednek a járatok.
   
Tiszapalkonya-Erőmű és Nyékládháza között – szintén az átvonuló vihar következtében – tartós zárlat miatt nem közlekednek a vonatok.


 

OLDALTÖRÉS: Villám csapot Siófokon az OEP üdülőjébe


Villám csapot Siófokon az OEP üdülőjébe


Villám csapot Siófokon az OEP üdülőjébe


Villám csapot Siófokon az OEP üdülőjébe


Villám csapott péntek délután az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) siófoki üdülőjébe; a helyszínre nagy erőkkel vonultak a tűzoltók, senki nem sérült meg - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.
Salamon Kornél tájékoztatása szerint az épület tetőzete tíz négyzetméteren égett. A helyszínre három egységet, tizenkét tűzoltót vezényeltek. Személyi sérülés nem történt - mondta az ügyeletes, hozzátéve: a gyors beavatkozásnak köszönhetően  nem történt nagyobb baj, a károk felmérése tart.
   
Somogyban a pénteki vihar miatt még négy fakivágáshoz, kilenc helyen pedig vízszivattyúzáshoz hívták a  tűzoltókat Kaposvárról, Csurgóról, Tabról és Siófokról - közölte Salamon Kornél.

OLDALTÖRÉS: Kiadták a piros riasztást az észak-alföldi régióra

 

 

 

Kiadták a piros riasztást az észak-alföldi régióra


Az észak-alföldi régióra két óra után kiadták a legmagasabb szintű, piros riasztást - közölte Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa pénteken az MTI-vel.
   
A riasztást az indokolja, hogy az Alföld középső és északi részén heves zivatarok várhatók, és a széllökések elérhetik az óránkénti 90 kilométeres sebességet, valamint nagyobb méretű jég is hullhat.
   
Kolláth Kornél elmondta: pénteken elsősorban a Dunától keletre, az alföldi és észak-magyarországi régióban várnak többfelé intenzív zivatarokat, ezekhez heves esőzés, erős széllökések és jégeső társul.
   
Az ország többi részén - a nyugat-dunántúli régió kivételével - narancssárga riasztás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken is várhatók heves zivatarok, de a nagyobb kockázat jelenleg az észak-alföldi területen van.
   
Az OMSZ honlapján látható, péntek éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint várhatóan a dél-alföldi régióra is kikerül a legmagasabb szintű riasztás a heves zivatarok miatt.
   
Pénteken reggel és délelőtt a Dunántúl északi és keleti részén, majd Közép-Magyarországon dúltak heves zivatarok. Budapesten és Pest megyében több helyen okozott gondot villámcsapás, valamint a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső.
   
A heves zivatarok a szomszédos országokban is sok gondot okoznak.
   
Korábban Fodor Zoltán, az OMSZ munkatársa elmondta: nem lehet kizárni, hogy egy nagy területre kiterjedő, heves eseményeket okozó zivatarrendszer alakul ki a nap folyamán, akár orkán erejű, 120 km/óra erősségű széllel - hangsúlyozta Fodor Zoltán. Hozzátette: a Balatonnál az egyik széljelző automata rendszer péntek reggel 99 km/óra erősségű szelet regisztrált.

Időjárás: viharos, zivataros péntek, hatalmas szél a Balatonnál

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa,Fodor Zoltán elmondta, hogy az átvonuló zivatarvonal miatt a közép-dunántúli régióra és Közép-Magyarországra már kiadták a narancssárga riasztást, amelyet a következő órákban bármikor kiterjeszthetnek az ország más térségére is. A legnagyobb valószínűséggel a Dunántúl keleti felén, az Alföldön, valamint az Északi-középhegység térségében kell heves zivatarokra készülni.

A Dunántúl nyugati térségét leszámítva az ország nagy részén megvannak a feltételek ahhoz, hogy több alkalommal is heves zivatarok alakuljanak ki helyenként - mondta Fodor Zoltán. Így várhatóan ezeken a területeken is kiadják majd a narancssárga riasztást, ez alapján a heves zivatarokat óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések és akár három centiméter átmérőjű jég kísérheti. A rövid idő alatt leesett csapadék mennyisége pedig a 40 millimétert is meghaladhatja.

Nem lehet kizárni, hogy egy nagy területre kiterjedő, heves eseményeket okozó zivatarrendszer alakuljon ki a nap folyamán, akár orkán erejű, 120 km/h erősségű széllel - hangsúlyozta Fodor Zoltán. Hozzátette: a Balatonnál az egyik széljelző automatarendszer péntek reggel 99 km/h erősségű szelet regisztrált.

 

OLDALTÖRÉS: Villámcsapás miatt használhatatlanok a Pest megyei katasztrófavédelem telefonvonalaiVillámcsapás miatt használhatatlanok a Pest megyei katasztrófavédelem telefonvonalaiVillámcsapás miatt használhatatlanok a Pest megyei katasztrófavédelem telefonvonalaiVillámcsapás miatt használhatatlanok a Pest megyei katasztrófavédelem telefonvonalai


Villám csapott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fővárosi épületébe, megbénítva a telefonforgalmat - közölte az ügyeletes pénteken az MTI-vel. A térségben élők a fővárosi katasztrófavédelemhez átirányított 105-ös segélyhívón vagy a helyi tűzoltóknál tehetnek bejelentést.

Tóth Tihamér elmondta, hogy délelőtt 9 óra után villám csapott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság budapesti, Építész utcai épületébe, emiatt sem a vezetékes, sem a 105-ös segélyhívó vonaluk nem működik; ez utóbbit átirányították a fővárosi katasztrófavédelemhez. 
A villámcsapás okozta hiba elhárításán már dolgoznak a szakemberek, addig is vagy az átirányított 105-ös számon, vagy a helyi tűzoltóságokon tehetnek bejelentést az emberek. A villámcsapás személyi sérülést nem okozott - hangsúlyozta az ügyeletes.

A megszokottnál sokkal nehezebb most a híráramlás, egyelőre húsz, a délelőtti heves esőzés és vihar okozta Pest megyei káresetről tudnak. A legtöbb esetben pincékbe befolyt víz kiszivattyúzásához hívták a tűzoltókat, de Pomázon és Verőcén a villámlás is kisebb-nagyobb károkat okozott. Az előbbi településen egy családi házba, az utóbbin egy nagyfeszültségű vezetéket tartó oszlopba csapott bele a villám. Mindkét helyen folynak a helyreállítási munkálatok - közölte Tóth Tihamér.

 

 

OLDALTÖRÉS: Heves esőzések okoznak problémát Horvátország több megyéjében

 

 

 

Heves esőzések okoznak problémát Horvátország több megyéjében


 Áramkimaradást, áradásokat és anyagi károkat okozott az Isztriai-félszigeten és Horvátország más részein is az elmúlt napok heves esőzése - jelentette pénteken a Hina horvát hírügynökség.


A Zágrábtól délkeletre fekvő Sziszek környékén több ház tetejét tette tönkre a tomboló vihar, a fővárosban pedig apartmanokat öntött el a víz - jelentette a Nemzeti Védelmi és Mentőszolgálat (DUSZ).
   
Károkról érkezett jelentés az Isztriai-félszigeten lévő Medulinból, Rovinjból, Rovinjskóból, Selóból, Barbanból és Zminjából is.

 

OLDALTÖRÉS: Villám csapott egy házba, elöntött pincék és aluljárók Budapesten
Villám csapott egy házba, elöntött pincék és aluljárók Budapesten


Villám csapott egy családi házba a péntek délelőtti viharban a főváros XIV. kerületében; Budapesten elöntött pincékhez, aluljárókhoz és koccanásos balesetekhez riasztották a leginkább a tűzoltókat.
Villám csapott egy házba, elöntött pincék és aluljárók Budapesten


Villám csapott egy családi házba a péntek délelőtti viharban a főváros XIV. kerületében; Budapesten elöntött pincékhez, aluljárókhoz és koccanásos balesetekhez riasztották a leginkább a tűzoltókat.


Villám csapott egy családi házba a péntek délelőtti viharban a főváros XIV. kerületében; Budapesten elöntött pincékhez, aluljárókhoz és koccanásos balesetekhez riasztották a leginkább a tűzoltókat.

 


Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese az MTI-nek elmondta: a legtöbb hívás Észak-Budáról és Észak-Pestről érkezik a tűzoltóságokhoz, a legtöbb esetben vízszivattyúzáshoz kérnek segítséget az emberek.
A XIV. kerületben egy családi házba belecsapott a villám, emiatt a tetőszerkezet kigyulladt, a tűzoltók négy vízsugárral eloltották a tüzet - mondta Dobson Tibor, hozzátéve: a fővárosban több kisebb koccanásos baleset is történt, de személyi sérülésről egyelőre nem kaptak jelzést.
OLDALTÖRÉS: Villám csapott a vasúti felsővezetékbe Vecsésnél


Villám csapott a vasúti felsővezetékbe Vecsésnél


Villám csapott a vasúti felsővezetékbe Vecsésnél


Villám csapott a vasúti felsővezetékbe Vecsésnél

Belecsapott a villám, és emiatt mintegy fél kilométer hosszan leszakadt a felsővezeték Vecsés és Üllő között péntek délelőtt - tájékoztatta Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

Emellett a ferencvárosi és kelenföldi pályaudvar között a Keleti pályaudvarra közlekedő gyorsvonat mozdonyának áramszedője szakította le a felsővezetéket, így két vonalon is késnek a vonatok. A Dunántúlról a Keletibe érkező és induló vonatok tizenöt-húsz, a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon pedig húsz-huszonöt perc késéssel közlekednek a vonatok.
Hozzátette: a szakemberek a helyreállítást mindkét helyen a déli órákra ígérik, a menetrendszerű közlekedés pedig a kora délutáni órákra állhat helyre. 
A leszakadt felsővezeték alatt mindkét vonalon áll egy-egy szerelvény, de személyi sérülés nem történt - írta Both Ferenc. 

OLDALTÖRÉS: A viharos időjárás miatt a Sándor-palota belső udvarán tartják Schmitt Pál hivatalba lépési ünnepségét

 A Sándor-palota belső udvarán tartják Schmitt Pál hivatalba lépési ünnepségét

A viharos időjárásra tekintettel nem a Szent György téren, hanem a Sándor-palota belső udvarán tartják meg a Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalba lépése alkalmából rendezett ünnepséget péntek délelőtt.
A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint a helyszűke miatt nem áll módukban helyet biztosítani a rendezvényen a sajtó képviselőinek, így az újságírók a Várszínházban kialakított sajtóközpontban figyelhetik majd az eseményeket. 

OLDALTÖRÉS: Úszó Eb - A vihar miatt csúszik a margitszigeti kezdés

 

 

 

Úszó Eb - A vihar miatt csúszik a margitszigeti kezdés


A Budapesten átvonuló vihar miatt nem 10 órakor, hanem 11:30-kor kezdődik az úszó, műugró, műúszó és nyíltvízi Európa-bajnokság pénteki programja a Margitszigeten.


Csurka Gergely, az esemény sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy az Országos Meteorológiai Intézettel történt konzultáció utána a szervezők úgy döntöttek, hogy a tervezettnél másfél órával később indul a szinkronúszók csapat selejtezője a kötelezőkkel.
A 18 órára kiírt csapat szabadon választott program ideje alatt is nagy valószínűséggel várható hasonló erejű vihar, de hogy akkor kell-e halasztani, arról csak délután döntenek a rendezők.

Ezek is érdekelhetik