Hogyan töltik szabadságukat a zalai vezetők?

Vajon félreteszi-e a telefont, ha elutazik, vagy végig elérhető? Ki tud-e kapcsolódni az, aki felelős beosztásban egész évben naponta hoz nagy hatású döntéseket? Három zalai vezetőt kérdeztük, így nyáridőn, hol, hogyan töltik a szabadságukat. Kíváncsiságunknak dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója, dr. Czoma László, a keszthelyi Helikon kastély igazgatója és dr. Magyar Károly, a Zala Megyei Bíróság elnöke, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja tett eleget.

Arany Horváth Zsuzsa

- Régi vágyam volt Egyiptom, idén sikerült eljutnunk a párommal a piramisok földjére -  dr. Csidei Irén főigazgató asszony, ha nem orvos, valószínűleg történész lett volna, ugyanis imádja a történelmet. Most, a friss élmények hatására újra elővette az ókorról szóló könyveit, más szemmel olvasta újra.
 - Nagyon szeretünk utazni, olyan böngészős, sétálós fajta vagyunk -  folytatja a tizenöt éve egészségügyi vezetőként dolgozó, eredetileg fül-orr-gégész orvos.  A fizikai feltötődést gyaloglással valósítjuk meg, ezt télen is szeretjük. Mi a síparadicsomokban használjuk a felvonókat, majd jó nagyokat gyaloglunk a hóban. Külföldi útjaink közül emlékezetes Tunézia, Horvátország, Málta. Magyarországon is sokfelé jártunk, a Tisza-tó például alaposan rabul ejtett.
 


- Keresik a munkatársai, ha netán baj van?
 - Esténként kapcsolom be a telefonomat, tudják, hogy elérnek, de az az igazság, hogy egy ekkora intézményben a helyettesítést körültekintően szervezzük, hiszen a működésnek zavartalannak kell lennie minden körülmények között. Egyszer fordult elő, hogy muszáj volt szolgálatba helyeznem magam. Németországban voltunk épp, idehaza pedig calici vírusfertőzés tört ki. Őszintén szólva nem is lehet ám teljesen kikapcsolni, sőt, a legjobb ötletek akkor születnek, amikor az ember többszáz kilométerre jár a munkahelyétől.


A főigazgató alapvetően napimádó, de tudja, bőrgyógyász kollégái intelmeire hallgatnia kell. A sós tengerbeli úszkálást azonban nem cserélné semmire.
- Gasztronómiai élvezetek?, kérdezem.
- Csak óvatosan, nem vagyok nagy barátja a kagylónak, egyéb tengeri herkentyűnek, módjával kóstolgatok.

Csidei Irén dédelgetett utazási tervei között szerepel a Karib-tengeri szigetvilág.
 - Mostanában elég gyakran szóba kerül otthon, talán meg is valósul előbb-utóbb reménykedik a főigazgató.
 

Alighanem én vagyok az, aki tulajdonképpen állandóan nyaral  mondja dr. Czoma László, a keszthelyi Festetics kastély igazgatója.
- A Balaton miatt?
- Bizony. Szinte nem is szabadna itthagynom, de azért megteszem.
Csakhogy valójában akkor is dolgozik, ha nem. Imád vezetni, milliós nagyságrendű kilométer van a kezében-lábában. Amikor a nyolcvanas évek közepén a kastély gazdája lett, álruhában járta végig Európa patinás kastélyait a Loire mentén, Németországban, az úgynevezett romantische strasse-n.
- Sorbanálltam, jegyet vettem, megfigyeltem a tájékoztató táblákat, idegenvezetést, egyszóval tudni akartam, milyen a mezei látogató sorsa - folytatja, hozzátéve, ötletek, megvalósítható jó gyakorlatok után kutatott, s talált is.

- Na és a kikapcsolódás?
- Úgy látszik, nekem ez. Idén már voltam Észak-Olaszországban, kiállítóhelyeket jártam végig, szeretnék ugyanis ősszel a záruló reneszánsz tárlat helyére valamilyen új kuriózumot hozni.


Az igazgató úr tehát javíthatatlan munkamániás. Ez biztos, merthogy a következő útja szeptemberben Németországba vezet. A kastély a világörökségi rang elnyerésén dolgozik, úgy néz ki, ehhez kaphat ígéretes segítséget a vezetője egy pomerániai tó szigetén álló különleges kastély gazdáitól. Közösen terveznek nagy dolgokat. De erről majd később lesz esedékes beszámolnunk.
- Nekem elég, ha zárás után kisétálhatok a parkba, átgondolom, ami bosszant, ami megoldandó gond  - üzen szerény igényeiről.  A balatoni úszás még csak-csak, de a kifekvés a fövenyre, nos, az egyáltalán nem műfajom.

Czoma László szervezete nemrég komoly figyelmeztetést adott, meg kell gondolnia a gyertya két végén való égetését.
- Azóta a nyolc órai alvással is barátkozom, pedig korábban a rómaiakkal együtt azt vallottam, egy férfinak négy óra épp elég ebből. Lefekvéskor azért egy órát ellopok az olvasásra a 8 órából.
Végül leszögezi, a sors kegyes volt hozzá, valójában szinte az egész világot bejárhatta Amerikától a Távol-Keletig.


Dr. Czoma László Schwerin kastélyát ősszel keresi fel. A két kastély közösen fordul az UNESCO-hoz, hogy elnyerje a világörökség címet. Schwerin a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia 100 000 lakosú tartományi fővárosa. A mai schwerini kastély helyén állt várat már a 10. században említik. A kastély 1990 óta a szövetségi gyűlésnek ad otthont.


- Danko, Nevenka, Maria vendégszeretetét élvezzük immár tizenhatodik éve -  dr. Magyar Károllyal, a Zala Megyei Bíróság elnökével telefonon beszélgetünk. Ő Pag szigetén nézi közben a lábai előtt hullámzó tengert. - Véletlenül kerültünk ehhez a kedves családhoz annakidején, azóta törzsvendégek, barátok vagyunk, hiszen ők is jönnek majd télen hozzánk.

A hosszú, keskeny, köves, s birkasajtjáról híres Pag sziget a horvát tengerpart holdbéli tája, Zadartól közelíthető meg, hídon vagy kompon át. A Magyar-család  gyakorta 20 fővel indul a konvoj  Stara Novalja településen üt tanyát Dankoék villájában.
- Odavagyunk Dalmáciáért, örvendetes, hogy rajongói lehetünk a tengernek. Primosten, Trogír, Zadar, s sok-sok más kisváros ismerősünk, s bennük a barátságos horvátok. Engem kisimít az ittlét.

- Aktív kikapcsolódás, étel-ital élvezetek?
- Hát, mindig úgy indulok, hogy alapvetően fogynom kéne. Az úszást inkább fürdőzésnek nevezném. A halakat szeretem fogyasztani, s persze megkóstoljuk a horvát pálinkát, a rakiát is.

Dr. Magyar Károly sosem kapcsolja ki a mobilját, bár nem kell attól tartania, hogy Pag szigetén kell bírósági ügyekben fontos döntéseket hozni. Mivelhogy mindig a törvénykezési szünet idejére tervezi a szabadságát, ilyenkor pedig pihennek az igazságszolgáltatás malmai. Így aztán van idő arra, hogy a fél könyvtárnak megfelelő mennyiségű szépirodalmi könyveket, folyóiratokat elolvassa, márha a vidám, unokával, testvérekkel, barátokkal teljes családi együttlét eseményei lehetővé teszik.
 
- Hova menne még?
- Hova mennénk Ili? - közvetíti telefonos kérdésemet a feleségének. - Párizs, azt hallom, oda mennék még szívesen. De komolyan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!