Amerikai és magyar önkéntesek segítenek Nagykanizsán

A Habitat for Humanity Magyarország építésvezetőkkel, szerszámokkal és önkéntesekkel támogatja a Társadalomelméleti Szakkollégium /TEK/ 2010 augusztusában zajló nagykanizsai szociális bérlakás-felújító programját.

MTI/OS

Jelenleg egy 4 lakásos épület külső felújítását végzik az önkéntesek. Az épület felújításában 15 amerikai önkéntes, 34 TEK-önkéntes, 22 lakástulajdonos és 2 Habitat önkéntes-vezető szakember vesz részt.

A nagykanizsai mintaprogram működési elve, hogy a hátrányos helyzetű, önkormányzati szociális bérlakásokban élő, lakbérhátralékkal rendelkező családok lehetőséget kapjanak arra, hogy saját magukon segítsenek, ki tudjanak lépni a teljes eladósodásból.

A program lényege, hogy a tartozó lakók saját és szomszédjaik lakásának felújításával csökkenthetik lakbérhátralékukat, mivel az elvégzett munka ellenértékét az önkormányzat jóváírja lakbérelmaradásukból.

A projekt megvalósítása 2010 áprilisában kezdődött Nagykanizsa gettósodó területén, a Ligetvárosban. Az első fázisban 38 lakónak sikerült csökkentenie vagy egészen ledolgoznia tartozását. Ezen az építkezésen a Habitat önkéntes csoportjaival együtt közel 100 segítő, 2 négylakásos társasházat újított fel. Jelenleg a Ligetváros 22 lakója rendezheti, illetve csökkentheti lakbérhátralékát. A munkák 4 lakás felújításán folynak, főleg a külső hőszigetelésre összpontosítanak.

Az építkezés másik fő támogatója a Norvég Civil Alap, tőlük 11.700 eurót nyert a TEK, ami 3 millió forint feletti összeget jelent, ami a projekt mai költségvetésének is jelentős részét fedezi. Az önkéntesek munkájának becsült értéke 7 millió forintot tesz ki. A Habitat önkénteseket, projektvezetőt, mérnököt biztosít. Az anyagi erőforrást a TEK nyerte el 2009 nyarán, a Norvég Civil Támogatási Alaptól. Az amerikai önkéntesek úgynevezett "open team"-et alkotnak, ami azt jelenti, hogy bárki, bármely államból csatlakozhatott a meghirdetett építkezéshez. Hasonlóképpen a TEK önkéntes gárdájába is bárki csatlakozhat. A két szervezet együttműködése 2009-ben kezdődött, amikor a TEK megnyerte a Habitat civil szervezetek számára kiírt pályázatát, amelyben szociális célú lakhatási felújítások megvalósításában nyújtott segítségre pályázhattak. A TEK kidolgozta a programot a Habitat pedig az építkezés szervezését és kivitelezését tervezte meg. A TEK 2009-től folyamatosan tartotta a kapcsolatot Ligetváros lakóival és a vagyongazdálkodással.
A lakóknak minden kérdésben segítséget nyújtottak, és eloszlatták kételyeiket. A városvezetést a megvalósult program sikere győzte meg arról, hogy a program szervezői nem pusztán a jó célért dolgoznak, hanem működőképes eszközökkel, megvalósítható ötletekkel is segítik őket. A jelenlegi, második építkezést már mindenki üdvözölte és a program folytatását is várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!