Megdönthetetlen rekord: felújítják az egerszegi földre szállt toronyórát

Az önkormányzat támogatásával felújítják a földre szállt toronyórát, ami Németh János kerámia domborművével kiegészülve immár 5. éve vonzó színfoltja Zalaegerszegnek.

Magyar Hajnalka

A színház előtti téren felállított, többszáz  éves óraszerkezet az 1760 táján épült  nagytemplom tornyából szállt alá, s a maga nemében páratlan ipartörténeti kuriózum. Ma is  kifogástalanul működik, ám öt évvel földetérése után már ráfér a karbantartás.

-  A zsírozást, olajozást eddig is rendszeresen végeztük, de most már időszerű átnézni az egész szerkezetet, végülis forgó alkatrészekről van szó, s a 3 méter mélyre lenyúló súlyok, láncok is ellenőrzésre szorulnak -  kezd a pénteken indult munkálatok részletezésébe Preisz József órásmester, aki Kancsal Miklóssal, a templomi toronyóra egykori gazdájával együtt a szerkezet megmentésének fő patrónusa volt.

Elmondják, hogy az elmúlt fél évtized messzire vitte a földre szállt toronyóra hírét.  
Két évvel ezelőtt a Guinness rekordok közé is benevezték volna a szerkezetet,  ám az a visszajelzés érkezett, hogy  nincs mivel összevetni a jelenséget, ez a rekord megdönthetetlen.


- Művészek, delegációk, turistacsoportok, iskolák jönnek rendszeresen  megnézni az órát, s mi szívesen mesélünk a szerkezet történetéről -  kapcsolódik Kancsal Miklós.

A hatszáz kilós órában vagy 300 alkatrész működik, lesz tehát dolga Antos Gyulának, a Progép Tim Kft. egyik ügyvezetőjének, aki már az öt évvel ezelőtti felújításban is élen járt. 
- Már annak idején is örömmel működtünk közre a munkában, hiszen minden szempontból különleges szerkezettel van dolgunk. Amúgy csak a szokásos elhasználódás jelei mutatkoznak rajta, a szél a szellőzőrácsokon át behordja a port, a fák magvait, s e szennyeződés  rárakódik az olajozott alkatrészekre. Hermetikusan nem zárható be a pavilon, hiszen  az üveg bepárásodna. Hogy mégis távol tartsuk az utca  porát, megpróbáljuk megszűrni a beérkező levegőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!