Egykor zsebpecát cserélt gitárra, ma a George Smoog mellett rendez (is)

Zsebpecát cserélt egy mindössze két húrral felszerelt basszusgitárra: tulajdonképpen ezzel kezdődött a zalaegerszegi Szkok István zenei karrierje. Azóta persze sok minden történt, a fiatalembert nem csak zenészként, de egyebek mellett televíziós műsorvezetőként, rádiósként, filmrendezőként is ismerhetjük.

Péter Gyöngyi

 

A héten mutatták be Az Ínyenc című rövidfilmet, melynek forgatókönyvét kollégája, a Zalaegerszegi Televízió marketingmenedzsere, Tislér József novellája alapján készítette Szkok István, aki rendezőként, vágóként, zeneszerzőként is jegyzi a művet.

A stábnak nem volt különösebb célja a filmmel, tulajdonképpen a maguk kedvére, a mindennapok egyformaságát oldva vágtak bele a munkába.

-  Illetve azért, hogy, legalábbis bizonyos szempontból, ne rozsdásodjunk be. Van egy nagyobb szabású filmprojektünk, mely szintén rövidfilm lesz, egy Shakespeare-adaptáció. Ennek szinopszisára előszerződésünk van egy filmforgalmazóval arra, hogy moziban lehet majd kísérőfilm. Eddig még nem jött össze rá a pénz, noha nem sokra lenne szükség. Természetesen nem a gázsinkra kellene, a mozit ugyanúgy ingyen csinálnánk, akár Az Ínyencet, annyi a különbség, hogy Londonban zajlana a munka - mesélte elöljáróban Szkok István.

Az Ínyenc című novella azonban, amit szerzője névtelenül küldött el véleményezésre kollégájának, új filmhez jelentett inspirációt. Sok minden szólt a forgatás mellett:

- A történetből itthon is készíthettünk filmet, könnyebb volt a kivitelezés, pénz sem kellett hozzá sok és a zenéjét, a hangulatát tekintve is tetszetősnek tűnt az egész. Úgy döntöttünk Miklós Andrással, a gyártó cég ügyvezetőjével és a film vezető operatőrével, hogy belevágunk.

Ha egyhuzamban forgattak volna - az utómunkálatok nélkül -, két napig tart az egész, ám a stáb tagjai napi munkájuk mellett igyekeztek időt keríteni a film elkészítésére. Az első felvételek az április 17-ei dátumhoz kötődnek, a premier július 20-án volt.

 

A zene a George Smoog nevű formációhoz kötődik, mely két egerszegi zenészt, Szkok István mellett Bolla Györgyöt jelenti, ők az Electric Connection alapítói is. Idén éppen húsz éve, hogy létrehozták ez utóbb említett együttest.

Szkok István zenei pályája azonban ennél jóval korábban kezdődött, a sztori tulajdonképpen tipikus: ahogy az általános iskolás diákok többsége, ő is zenekart, sőt zenekarokat alapított. Az első csapatban hárman vállaltak szerepet, mellette Nadrai Róbert - aki például Az Ínyenc című filmhez most az angol nyelvű feliratokat készíti -, valamint Csanádi Krisztián, aki jelenleg a Kowalski meg a Vega tagja.

- Egy fellépést sem ért meg az együttes, hiszen például úgy lettem basszusgitáros, hogy nem tudtam zenélni. A fiúk legalább jártak zeneiskolába... A házunkban lakott egy srác, aki egy zsebpecáért cserébe odaadta a leharcolt, kéthúros csehszlovák gitárját - elevenítette fel a kezdeteket. - Mivel az 1980-as években nőttem fel, a New Wave, a szinti-pop időszakában, érdekelni kezdett a szintetizátor...

Ezzel a hangszerrel már komolyabb eredményeket tudhatott magáénak, mint a gitárral. Először a Demo nevű együttessel muzsikált gyakorta, majd az Electric Connectionnal ért el sikereket: játszhatott például a Kool & The Ganggel vagy az Earth, Wind & Fire-rel is.

 

-  A zene is csak úgy jött, mint annyi más az életemben, a filmezés, az újságírás vagy gyerekkoromban a sport: nyolcéves voltam, amikor a nővérem elvitt karatézni, három hónap múlva elküldtek egy országos bajnokságra, amit megnyertem... Ösztönösen foglalkozom dolgokkal, ösztönösen döntök, sok mindent tanultam autodidakta módon. Nyilván nem vagyok Oscar-díjas rendező, sem Pulitzer-díjas újságíró, de a zenész kifejezés sem állja meg a helyét esetemben, még a sikerek ellenére sem. Inkább úgy határozom meg magam, mint aki foglalkozik zenével, filmmel, rádióval és televízióval. S ha valami, amit csinálok, találkozik a közönség ízlésével vagy csak azt mondja a néző, a hallgató, hogy nem rossz a produktum, az már jó, az már nekem elég.

Szkok Istvánról

Zalaegerszegen született, tanulmányait is itt végezte. Egyik sikeres zenei formációja, az Electric Connection 1990-ben alakult, másik, a George Smoog első nagy sikerét a 2007-es videoklipjével érte el. Első rövidfilmjét 2001-ben készítette Éjszakai műszak címmel.


Televíziós és rádiós munkái mellett közel 20 videoklipet készített. Most rendezett, Az Ínyenc című filmjét hamarosan bemutatja az MTV is, a művet nemzetközi és hazai filmfesztiválokon is láthatja majd a nagyközönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!