Ellentmondások a zalai vendégforgalomban

Az idei év első negyedévében 245 ezer vendég, összesen 723 ezer éjszakára kereste fel a nyugat-dunántúli kereskedelmi szálláshelyeket, ami 5,2, illetve 10,7 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Ugyan Zalában töltötte az időt a vendégek legtöbbje, s itt maradtak a legtöbb napra, a szállásadók bevétele mégis csökkenést mutat

MTI

Országosan a bővülés 4,0, illetve 5,2 százalékos volt. A régiók közül átlagon felüli növekedés történt a Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is.

A Nyugat-Dunántúlon a vendégéjszakák száma külföldi és belföldi vonatkozásban az átlagossal megegyezően változott, a vendégeké viszont különböző mértékben bővült: külföldről 11,2 százalékkal, belföldről 2,2 százalékkal többen látogattak a régióba. Az átlagos tartózkodási idő 3 napot tett ki - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványából.

A régió vendégéjszakáinak 46 százalékát Zalában, 31 százalékát Vasban, 23 százalékát Győr-Moson-Sopron megyében töltötték. A vendégek számát tekintve kisebb volt az eltérés: Zalában négytizedük, Vasban és Győr-Moson-Sopronban közel három-háromtizedük foglalt szállást, ami egyben azt is jelenti, hogy az átlagos tartózkodási idő Zalában volt a leghosszabb, 3,5 nap, míg Vas és Győr-Moson-Sopron megyében ez 2,9, illetve 2,3 nap volt.

A régió öt legjelentősebb idegenforgalmi településén (Bük, Hévíz, Sárvár, Sopron és Zalakaros) az első negyedévben 162 ezer vendég szállt meg, az összes kétharmada, akik a vendégéjszakákból közel háromnegyeddel részesedtek. Hévíz a régiós forgalom több mint negyedét adta, annak ellenére, hogy a növekedés itt az elmúlt év első negyedévéhez képest mindössze 1,4 százalékos volt. A legnagyobb mértékű, mintegy 25 százalékos bővülést a büki és soproni szálláshelyek realizálták.

Régiós szinten a vendégéjszakák 87,7 százaléka volt köthető a szállodákhoz, ezen belül is hétnyolcados részt képviseltek a négy- és háromcsillagos szállodák. A négycsillagos szállodákban 5, a háromcsillagosokban 18,4 százalékkal több éjszakát töltöttek el a vendégek az előző év azonos időszakához képest.

Az idei év első három hónapjában 87 ezren érkeztek külföldről (közülük 79 ezren az Európai Unióból) a régióba, átlagosan három és fél napot töltve el a szálláshelyeken. Mintegy négytizedük osztrák, ötödük német állampolgár volt, és a forgalmuk több mint kétharmada kötődött hozzájuk.

A régió kereskedelmi szálláshelyei 9,4 milliárd forintos bevételt realizáltak az első negyedévben, folyóáron 4,3 százalékkal többet, mint 2009. azonos időszakában. Zala megye 1,2 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni, ahol a szállásdíjak 5,8 százalékos mérséklődését az egyéb bevételek 4,1 százalékos bővülése nem tudta ellensúlyozni. Vas megyében ugyanakkor 12,4, Győr-Moson-Sopronban 5,9 százalékkal növekedett a bevétel. Az egy vendégre jutó szállásdíj Vas megyében az előző év azonos időszakának szintjén maradt, Zalában azonban 6,8, Győr-Moson-Sopronban pedig 5,3 százalékkal csökkent.

Az üdülési csekkek szerepe erősödött. Az első három hónapban a belföldi bruttó szállásdíj 41,2 százalékát ezzel a fizetőeszközzel egyenlítették ki, összesen 929 millió forint értékben, folyóáron 2,9 százalékkal haladva meg az előző év első negyedévének értékét.

A régió szálláshelyeinek kihasználtsága 2010 első negyedévében 23,5 százalékos volt, 0,5 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Győr-Moson-Sopron és Vas megye 2,7, illetve 3,3 százalékponttal nagyobb foglaltságot mutatott, Zalában azonban 3,2 százalékponttal kisebb volt a kihasználtság

Ezek is érdekelhetik