Beteg gyerekek gyógyulását segíti a könyv: Nagykanizsa régi képes levelezőlapokon

Újabb könyvvel jelentkezett a Trianoni határváros díszsisakos rendőrrel kötetet is jegyző dr. Szombath Tibor: a nagykanizsai képeslapgyűjtő birtokában lévő óriási kollekcióra alapozva adta ki az Agenda Natura a „Nagykanizsa régi képes levelezőlapokon” című, magyar, német és angol nyelvű könyvet.

Szalabán Attila

 A nívós megjelenésű könyv anyagát több mint ezer képeslapból válogatta össze a szerző, akit tavaly keresett meg a kiadó képviseletében Faa Zoltán, hogy más településeken már megjelentekhez hasonló kötet összeállításához kérje a segítségét. A végeredményt nemrég mutatták be a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
 
- Több mint 200 képeslapot választottam ki a gyűjteményemből, azok alkotják a 176 oldalas könyv képanyagát – magyarázta dr. Szombath Tibor. – Nem csak egyszerű albumot szerettünk volna összehozni, hanem afféle képes történelemkönyvet, melyben a fotók mellé érdekességeket, adatokat tartalmazó rövidebb magyarázó szövegek is kerülnek. Ezek összeállításában Tarnóczky Attila helytörténész és Kunics Zsuzsa muzeológus munkáit használtam fel.

- Minden állítás pontos, ami leíródott a kötetben, mégsem pusztán száraz tények felsorolására szorítkozik – jelezte a lektori feladatokat magára vállaló Kunics Zsuzsa. – Erre jó példa a Király utca egyik végét ábrázoló képeslaphoz írt szöveg: „A kép bal oldalán látható három épület a város legrégebbi házai közé tartozott. Közülük a jobb oldali a Városbíró háza, ami 1702 körül épület és a város legrégibb lakóháza volt. 1983-ban robbantás útján mindhárom épületet lebontották ”

 A kötetben látható képeslapok közül a legkorábbiak az 1890-es években keletkeztek, a legfrissebbek pedig az 1970-es évekből származnak. A reprodukciókon tehát a város fejlődése is nyomon követhető – nem beszélve az egykori levélírók stílusának változásairól. A lapokat kitöltők között akadt szűkszavú, aki csak annyit írt: „Jövök! Pista ” Egy Aladár aláírású lapon ellenben némileg keserű sorok olvashatók: „Üdvözlet Nagy-Kanizsáról! Sajnos megérkeztem, és már azóta egy napi szolgálatot is tettem. Hála Istennek már reggel 4 óra van.”


 - Nem vagyok képeslapgyűjtő, de sok képet ismerek – kezdte mondanivalóját Tarnóczky Attila helytörténész, nyugdíjas tanár. – Mellbevágott, hogy milyen sok számomra új képeslapot láthatok ebben a kötetben. Úgy érzem, sok tantárgyban ki lehetne térni helytörténetre, és szerintem mindenki számára sokkal vonzóbb egy olyan tananyag, mely gazdag képekben.
 Dr. Szombath Tibor új könyvének megjelenése egyben karitatív célokat is szolgál. Mint azt dr. Baranyi Enikő, a Kanizsai Dorottya Kórház gyermekosztályának vezető főorvosa elárulta, minden egyes eladott kötet után a bevétel egy részét a gyerekosztály alapítványának utalja át a kiadó. Az összeg tehát a beteg gyerekek gyógyulását segíti majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!