Nyilatkoztak képviselőink: volt, akinek nőtt, másnak csökkent a bevallott vagyona

Nem, illetve nem jelentősen gyarapodtak anyagiakban a zalai parlamenti képviselők tavaly; legalábbis ez olvasható ki az országgyűlés honlapján kedden közzétett 2009-es vagyonnyilatkozatokból.

Horváth A. Attila

Balla György ugyan Szolnokon él, ám 2006-ban a Fidesz zalai listájáról szerzett mandátumot. Továbbra is felerészben tulajdonosa egy szolnoki lakóháznak, Renault Thaliáját nem cserélte le, egymillió forintos életbiztosítása is megmaradt, pénzintézeti számlakövetelése viszont megszűnt (tavaly 1,1 millió forintja volt e címen).
Borsos József (Fidesz) másodmagával építési telket és családi házat birtokol Alsópáhokon, Skoda Superbjét még 2006-ban vásárolta használtan. 500 ezer forint/év összegű biztosítással rendelkezik, a képviselői alapdíj 6 havi öszszegét meghaladóan 1,5 millió forint készpénze van, emellett 8,1 milliós számlakövetelést, és kölcsönszerződés alapján további 4,5 milliós követelést jelölt meg; ez utóbbi tétel előző bevallásában nem szerepelt. Borsos József tartozásként 3 milliós autóhitelt és 5 milliós lakóingatlan-bővítési kölcsönrészt tüntetett fel.

Cseresnyés Péter (Fidesz) Nagykanizsán lakást birtokol felerészben, Mazda 6-os és Opel Vectra típusú autója, illetve 3 milliós életbiztosítása van, és továbbra is törleszti 68 ezer svájci frankos lakáshitelét. Tavalyi nyilatkozatához képest változás, hogy ezúttal egymillió forintos pénzintézeti számlakövetelést is megjelölt.

Göndör István (MSZP) nyugdíjbiztosítása (akárcsak tavaly) 4 millió forint értékű, emellett 3,5 milliós kft.-üzletrésszel, és összesen 3,5 milliós megtakarítással bír. Tavaly nem tüntette fel pénzintézeti tartozásának összegét, idén ezt 15 millió forintban rögzítette. Továbbra is nagykanizsai lakást és garázst, valamint liszói földterületet és házat birtokol felerészben. Egy lukácsházai szántónak is résztulajdonosa. Saját autója nincs, egy 2007-ben juttatásként kapott Toyota Avensist jelölt meg nyilatkozatában.

Dr. Gyimesi Endre (Fidesz) nyilatkozata is szinte azonos a tavalyival. Egerszegi lakásának negyedrészben, egy másik lakásnak felerészben tulajdonosa (ez utóbbi haszonélvezettel terhelt), s felerészben egy garázst is birtokol. Autója nincs, megtakarításai 2,2 millió forintot érnek (tavaly 3,5 millió forint volt bankszámláján), ugyanakkor korábbi 7 milliós hiteltartozása 6 millióra csökkent. Kiss Ferenc (MSZP) pénzintézeti számlakövetelése a tavalyi 11 millió forintról 2 millióra csökkent. Továbbra is egerszegi társasházi lakást és családi házat birtokol felerészben, a megyeszékhelyen garázsa, Pethőhenyén pedig szántója van. Üzemben tart egy Ladát és sajátjának tudhat egy Renault Scénicet.

Kovács Kálmán (SZDSZ) 50 százalékban birtokol egy budapesti lakást, és 2009-ben egy másik fővárosi lakásban 25 százalékos tulajdoni hányadot örökölt. 1999-ben vásárolt Opel Astráját megtartotta, 2,5 millió forintos készpénzzel és 1,4 milliós pénzintézeti számlaköveteléssel bír (tavaly 1,5 milliónyi készpénz és 1,6 milliós számlakö számlakövetelés állt nyilatkozatában).

Manninger Jenő (Fidesz) nyilatkozatában jelzi, hogy 2009-ben hagyatékban részesült. Továbbra is Gyenesdiáson van lakóháza, 2009-ben vásárolt egy 8 éves Suzukit, a korábbi ´96-os Jeep Cherokeenak viszont már nem üzembentartója. Értékpapírban 1,4 millió forintot tart (szemben a 2008-as 1 millióval), kötvényben 1,5 milliót (ez nem változott), takarékbetétben 8,7 milliót (tavaly 6,1 milliót tüntetett fel). Lakáshitel-tartozása maradt 11,2 millió forint, ám magánszemélynek már nem 8, hanem 4 millió forinttal adós.

Mohácsi József (MSZP) takarékbetétben 2,6 millió forintot tart (tavalyi bevallásában 4 milliót jelölt meg), pénzintézeti számlakövetelése 1,5 millió forintot tesz ki (a korábbi 2,5 millió helyett). Hiteltartozása 2 millióról 1,5 millióra csökkent. Ami nem változott: egy keszthelyi lakásnak lakásnak felerészben, egy másiknak negyedrészben tulajdonosa, egy balatongyöröki zártkerti ingatlannak, valamint három beépítetlen alsópáhoki területnek résztulajdonosa. Honda CRV-jét nem cserélte le, életbiztosításának értéke 4 millió forint.

Nógrádi László (KDNP) számlakövetelése 2,8 millió forintról és 900 euróról 4,9 millió forintra és 5800 euróra nőtt, tartozása 26 500 euróról és 4,8 millió forintról 20 403 euróra és 4,5 millió forintra csökkent. A tavaly megjelölt 7,5 milliós egyéb pénzkövetelés új bevallásában nem szerepel, feltüntet ugyanakkor 18 655 euró értékű életbiztosítást. Változatlanul fővárosi lakóház, nagymarosi hétvégi ház és lenti lakás tulajdonosa felerészben, emellett Lentiben házat, Nagykanizsán és Csörnyeföldön területet birtokol. Autója egy 15 éves Suzuki Vitara.

Teleki László (MSZP) számlakövetelése 7,8 millió forint és 1,6 millió forintnyi deviza, tartozása pedig 3,5 millió forint (előző bevallásában ez utóbbi összeg 6 millió forint volt). Továbbra is felerészben birtokol egy nagykanizsai házat és egy Fiat Grande Puntót. Vigh László (Fidesz) hiteltartozása az előző időszakhoz hasonlóan 14 millió forint, pénzkövetelése, megtakarítása nincs. Továbbra is két autót (VW Passat, Chevrolet Spark) birtokol, Felsőrajkon háza (felerészben tulajdonos), örökölt másik háza ugyanott, Dióskálon és Orosztonyban területe van. Tavaly felsőrajki szántót és gyepterületet is megjelölt, ezek idei nyilatkozatában nem szerepelnek. 


Csak a saját bevallás nyilvános 

2001 óta nyilvános teljes egészében az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozata, azóta mandátumszerzéskor, mandátumuk megszűnésekor és minden év januárjában kötelesek számot adni anyagi helyzetükről. Bevallásukhoz a közös háztartásban élő közvetlen családtagok nyilatkozatát is mellékelniük kell, ez azonban nem nyilvános. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!