Kockázatos és gazdaságtalan a Balatonring? (frissítve)

A Pénzügyminisztérium (PM) szakértői túl kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartják a Balatonring sávolyi motorversenypálya megépítésének állami támogatását - írta csütörtökön a birtokába került, belső használatra készült pénzügyminisztériumi anyagra hivatkozva az index.hu hírportál.

zaol.hu

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és a Pénzügyminisztérium által előkészített, a pénzügyminiszter által azonban végül nem támogatott előterjesztést tavaly október végén fogadta el a kormány, 20 milliárd forint állami támogatást és 15 milliárd forint állami hitelgaranciát ítéltek oda a beruházásra.

Így a magyar állam összesen 35 milliárd forintot bocsátana a Balatonring gyorsasági motorversenypályát építő cég, a spanyol Grupo Milton cégcsoporthoz köthető Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. részére egy tavaly őszi kormánydöntés alapján.

Mint azt Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke 2009 októberében közölte. a kormány garanciát vállal arra az 50 millió euróra, melyet hitel formájában szeretne megkapni a spanyol beruházó a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB).

Korábban már az Index beszámolt arról, hogy a magyarországi MotoGP-futamok megrendezéséhez és a sávolyi Balatonring motorversenypálya megépítéséhez nyújtott nagyvonalú állami támogatást a KPMG tanácsadócég az MFB megbízásából készült tanulmányára alapozták, ami azonban banktitkot képez az illetékesek szerint, ezért sem a kormány, sem az MFB nem hajlandó nyilvánosságra hozni – írja szerdán a portál, melynek újságírója a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet segítségével pert indított a megvalósíthatósági tanulmány nyilvánosságáért.

Az Index birtokába került, belső használatra készült pénzügyminisztériumi szakértői anyag tanúsága szerint Oszkó Péter pénzügyminiszter azért nem írta alá a Motorcentrum hitelgaranciájáról és állami támogatásáról szóló kormány-előterjesztést, mert a PM szakértői túl kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartják az egész elképzelést. A titkos tanulmányból kiszivárgott: az állami támogatás és hitel mértéke nem áll arányban a bevételekkel, az esetleges nyereségből történő közvetlen részesedés pedig messze elmarad az állam által felvállalt kockázattól.

Mivel a kölcsönről és a támogatásról a Kormány döntött, ezért a Kormánynak van arra lehetősége, hogy a beruházás kockázatával kapcsolatos aggályokat a megvalósíthatósági tanulmány haladéktalan nyilvánosságra hozatalával eloszlassa és egyidejűleg a szerződéskötést, illetve a kifizetéseket felfüggessze – tesz hozzá a portál, melynek teljes cikkét itt olvashatja.



Forrás: Index, MTI, Zalai Hírlap,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!