Téli újdonság a múzeumban

Két frissen felújított nagy értékű darabbal gyarapodott nemrég a Helikon Kastélymúzeum kocsiházában látható kiállítás. Az 1700-as évekből származó lóvontatású szánokat fotók alapján restaurálták a szakemberek.

Horányi Árpád


Az Iparművészeti Múzeum adományozta raktárából a keszthelyi társintézménynek a mintegy 300 éves kincseket, amelyek a bemutathatósághoz jelentős felújításra szorultak.

- Nem csak az idő foga marta a meg ezeket a pompás értékeket - említette dr. Czoma László, a kastélymúzeum igazgatója. - A fővárosi múzeum 1945-ben tett szert ezekre a darabokra, a tároló helyet az 1956-os forradalom idején bombatalálat érte, emiatt sérült jelentősen a két szánkó. Szerencsés módon azonban eredeti állapotukról fotókat is őriztek a múzeumban, azok nyújtottak támpontot a restaurátorainknak.Főúri darabokról van szó.

- Ez egyiken faragott díszes alak található, a szánt rendezvények során, felvonulásokon használták. A másik ugyancsak elegáns megjelenésű, kényelemes ülésű szán, amit a főurak a kirándulásokra vettek igénybe - magyarázta a funkciókról dr. Czoma László.

 Az immár mintegy félszáz lóvontatású eszközzel Közép-Európa leggazdagabb fogatgyűjteménye várja a látogatókat. Ezek után is ígér még további látnivalókat a restaurátori műhelyben folyó munka, ahol további két szánkón és öt hintó felújításán dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!