Nemzeti gyász a tengerbe zuhant etióp utasszállító áldozataiért (frissítve)

Tengerbe zuhant egy Bejrútból felszállt etióp utasszállító repülőgép, fedélzetén 90 emberrel a - közölték libanoni reptéri források hétfőn.

zaol.hu

Katasztrófa hétfőn hajnalban

Az Ethiopian Airlines repülőgépe hétfőn a hajnali órákban, röviddel azt követően, hogy felszállt a bejrúti repülőtérről, a Földközi-tengerbe zuhant rossz, viharos időjárási viszonyok - heves eső, villámlások - közepette. Reptéri források szerint nem sokkal a felszállást követően az etióp Boeing 737-800-as típusú utasszállító eltűnt a radarok képernyőiről.

Az ANN libanoni hírügynökség is beszámolt arról, hogy eltűnt az Addisz-Abebába tartó etióp utasszállító röviddel azt követően, hogy hétfőn hajnalban - közép- európai idő szerint egy óra tíz perckor - felszállt Bejrútból, a meggyilkolt volt libanoni miniszterelnökről elnevezett Rafík Haríri nemzetközi repülőtérről.

 


 
A gép egyes források szerint fél órás, más beszámolók szerint alig öt percnyi repülés után tűnt el a radarokról, a libanoni partok közelében. Fedélzetén a legfrissebb adatok, az utaslista szerint  82 utas és nyolcfős személyzet - összesen 90 ember - volt.  Információk szerint félszáz utas libanoni volt (hárman kettős állampolgárok: egy-egy brit, kanadai és orosz), a többiek főként etiópiai állampolgárok. Libanonban számos etióp vendégmunkás dolgozik, főként háztartási alkalmazottként.

Egy forrás szerint szemtanúk a partról láttak egy "tűzgömböt" lezuhanni néhány kilométerre délre a libanoni fővárostól. Más részletek egyelőre nem ismeretesek.


Megtalálták a roncsokat

Nem sokkal a katasztrófa után  a mentőalakulatok megtalálták a gép  lezuhanásának helyét, a libanoni partoktól három és fél kilométerre.

Gházi Aridi libanoni szállítási miniszter a bejrúti Rafík Haríri a  nemzetközi repülőtéren újságírókkal közölte, hogy az Ethiopian Airlines repülőgépe hétfőn hajnalban a libanoni tengerparton fekvő Naameh falutól három és fél kilométerre nyugatra zuhant le. 

Tájékoztatása szerint folyamatban van a kereső-mentő akció, de arról nem közölt részleteket.

 A libanoni miniszter szavai szerint még túl korai megmondani, hogy milyen következményekkel járt a repülőgép zuhanása. Megerősítette viszont, hogy rossz időjárási viszonyok között történt a szerencsétlenség, s hangsúlyozta, hogy az okok vizsgálata folyamatban van.


Ellentétes hírek a túlélőkről


Bár egyes források közölték, hogy 7 túlélőt egyelőre nem nyert megerősítést, hogy hét túlélőt találtak volna a libanoni partoktól néhány kilométerre lezuhant etióp repülőgép roncsai között.

Ezt a hírt - libanoni médiabeszámolókra hivatkozva - a dpa német hírügynökség jelentette. A többi világhírügynökség azonban csak holttestek kiemeléséről tett említést, a legfrissebb hír szerint tizennégyéről, amit a közlekedési miniszter jelentett be. Az etióp légitársaság igazgatója is úgy nyilatkozott addisz-abebai sajtóértekezletén, hogy folyamatosan tartja a kapcsolatot a libanoni hatóságokkal, de nincs olyan értesülése, amely szerint lenne akár egyetlen túlélő is.
Egy libanoni katonai parancsnok mindazonáltal kifejezte abbéli reményét, hogy túlélőkre bukkannak a mentőalakulatok. Szavai szerint az első roncsdarabokat a parttól 12 kilométerre találták meg.  

A libanoni közlekedési miniszter közlése szerint a gépen 54 libanoni, 22 etióp, 1 iraki, 1 francia, 1 szíriai állampolgár, valamint Nagy-Britanniában, Kanadában, illetve Oroszországban élő 4 libanoni tartózkodott. A személyzet héttagú volt.

A bejrúti francia nagykövetség egyik tisztségviselője közölte, hogy a nagykövet felesége is a gépen volt. Denis Pietton külképviselet-vezető október óta dolgozik Bejrútban.  


Szélesebb körben folytatják a kutatást az áldozatok és a fekete doboz után

Szélesebb körben folytatják a kutatást kedden a libanoni partok közelében az előző nap tengerbe zuhant etióp gép utasai és fekete doboza után. Az éjszaka folyamán rossz időjárás nehezítette a keresést.

Az eddig megtalált áldozatok számáról ellentmondásos hírek érkeztek. Hétfőn előbb 34 áldozatról, majd 24-ről szóltak a jelentések. A francia hírügynökségnek a libanoni hadseregre hivatkozó legfrissebb híre szerint viszont csak 14 holttestet találtak meg, köztük két kisgyerekét.

Egy amerikai hadihajó, valamint az ENSZ és az Európai Unió békefenntartó helikopterei folyamatosan fürkészik a Boeing 737-es roncsait.

Szaad Haríri miniszterelnök keddre nemzeti gyászt rendelt el, zárva tartanak az iskolák és a kormányhivatalok.

A pilóta nem a neki javasolt irányt követte

A szerencsétlenül járt etióp utasszállító repülőgép pilótája nem követte azt az útvonalat, amelyet az irányítótorony javasolt neki - közölte Gházi Aridi libanoni szállítási miniszter a katasztrófa másnapján, kedden.

 Az Ethiopian Airlines légitársaság Boeing 737-800-as típusú gépe hétfőn hajnalban szállt fel Bejrút nemzetközi repülőteréről, majd néhány perccel később a tengerbe zuhant. 
 Aridi szavai szerint a torony kérte a pilótát: hajtson végre korrekciós manővert, de a gép egy nagyon gyors és különös fordulatot tett. Nem tudni mi történhetett, hogy vajon ez volt-e a pilóta szándéka - fűzte hozzá a miniszter.
   
A Boeing 737-esek - akárcsak a többi utasszállító gépek legtöbbje - fel vannak szerelve saját időjárás-előrejelzési radarral, amely segítségével a pilóta elkerülheti a viharzónákat. 
A gép lezuhanása óta eltelt több mint egy nap alatt a mentőalakulatok nem találtak túlélőket. A gép fekete dobozai után továbbra is folyik a kutatás.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP/dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!