Harc a buszos zaklatók ellen: rendőrök ellenőrzik a hírhedt zalai iskolajáratokat

Három Nagykanizsa és Balatonmagyaród között közlekedő busszal kapcsolatban fokozott védelmet kértek a falu lakói, mert iskolás csemetéiket rendszeresen érik atrocitások a járatokon, emiatt már félnek a gyerekek. Ígéretéhez híven a rendőrség hétfőn megkezdte a Zalakomáron áthaladó, a balatonmagyaródiak körében hírhedtté vált iskolajáratok fokozott ellenőrzését.

Szalabán Attila

A nagykanizsai rendőrkapitányság járőrpárosa várakozott hétfőn a város központi autóbuszállomásának 13-as számú megállóhelyénél. Ezúttal azonban nem utazni akartak az egyenruhások: a  Balatonmagyaródra tartó, elsősorban iskolásokat szállító Zala Volán járatra felszállókat figyelték.

A rendőrök megjelenését mindenesetre izgatottan fogadták a buszra váró fiatalok, akik sűrűn hátra-hátra fordulva nézegették az egyenruhásokat. A járőr azonban jó ideig csak figyelte a jelenlévőket,  egyetlen fiatalt emeltek ki néhány percre a tömegből, hogy személyi okmányait ellenőrizzék.

- Örülök ennek a fejleménynek, noha tudatában vagyok annak, hogy hosszú távon nem ez a megoldás – kommentálta a rendőrök megjelenését Németh Zoltán, Balatonmagyaród polgármestere. – Mindenesetre majd  meglátjuk, hogy mennyi eredménye lesz.

A falu első embere elárulta: egyeztetetett a Zala Volánnal, melynek illetékesei felhívták a figyelmét: a cégnek nincs arra pénze, hogy minden járatra biztonsági őrt fogadjon. Mindenesetre úgy  állapodtak meg, hogy másfél-két hét múlva ismét leülnek, és már a rendőri ellenőrzések tapasztalatait leszűrve igyekeznek megoldást találni a problémákra.

A balatonmagyaródi szülők visszajelzései mindenesetre vegyesek. Mint megtudtuk, volt, aki örült az események ilyetén fordulatának, ám a legtöbben aggódnak. Mint elhangzott, az érintettek leginkább  attól félnek, hogy 1-2 hét múlva megszűnik a rendőrség fokozott figyelme az inkriminált iskolajáratok iránt, és utána elszabadulnak az indulatok.

Az egyenruhások hétfőn azonban ott voltak a délutáni, Nagykanizsáról Balatonmagyaródra tartó busz indulásánál, s információink szerint ez így lesz folyamatosan, szinte minden nap. A járőr parancsnoka  beszélt a Volán-járat sofőrével is, jelezve számára: azonnal értesítse a rendőrséget, ha agressziót, jogsértést észlelne a busz utasterében. Erre szerencsére nem került sor.

Miután a busz Zalakomárig eljutott, onnan Balatonmagyaródra már úgy ment tovább, hogy mögötte a végállomásig kísérte egy rendőrautó - értesült az MTI.

Atrocitások a járatokon

A legtöbb probléma három balatonmagyaródi buszjáratra koncentrálódik: atrocitások érték a kora reggeli órákban, negyed hétkor, valamint negyed nyolckor induló, a faluból a városba tartó buszon utazó fiatal  diákokat. Hasonló bajok merültek fel a visszafelé, tehát Nagykanizsáról Balatonmagyaródra kevéssel délután három óra előtt elinduló csuklós járaton – bár a buszt 18 éve vezető rutinos sofőr szerint soha nem  történt komolyabb incidens.

Forrás: ZH - Szalabán Attila, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!