Anglia egyes részein katasztrofális helyzetet teremtett a hó

Az utóbbi évek legnagyobb havazása érte el szerdán Anglia déli részét. A repterek fennakadásokkal üzemeltek, több járatot töröltek, egy útszakaszon ezer jármű akadt el a hóban, s több ezer iskolában nem volt tanítás.

zaol.hu


Káoszt teremtett a havazás

 Időleges lezárásokkal és nagy fennakadásokkal működött szerdán a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül négy - Heathrow, Gatwick, Luton és Stansted -, mert a hókotrók nem győzték eltávolítani a havat a pályákról.

Heathrow, Gatwick és Luton naponta több budapesti járatot is fogad és indít, ám szerdán ezek jelentős részét törölték. Lutonra - ahová az easyJet és a WizzAir közlekedtet járatokat Ferihegyről - a járatinformáció szerint egyetlen budapesti járat sem érkezett.

Gatwicken a Malév két szerdai járata közül az elsőt törölték, a másodikra este több órás késést jelzett a légikikötő információs rendszere. Ugyancsak törölték az easyJet Gatwickről, valamint a British Airways Heathrow-ról induló egy-egy budapesti járatát.

A brit meteorológia szerint szerda estig átlagosan 35-40 centiméter hó esett a Londontól Cardiffig - a walesi fővárosig - húzódó, csaknem 300 kilométeres sávban, de Anglia egyes vidékeit félméteres hó borítja.

Angliában 7500, Walesben ezer iskolában nem volt tanítás szerdán, és több száz skóciai iskolában is szünetelt az oktatás.

Szerdán hajnalban a hadsereg segítségét kellett igénybe venni a Londontól délnyugati irányban, Southampton felé vezető A3-as gyorsforgalmi úton, ahol ezer jármű akadt el a hóban. Angliában, Walesben és Skóciában számos autópályán és országúton áll a forgalom, és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz a hó és a fagy.


Továbbra is mínuszok

Mindeközben egyre hidegebb is lesz; a prognózis szerint a hét második felében mínusz 20 fokos fagyok várhatók az északi országrészben. Anglia északnyugati és középső vidékein már kedden elkezdődött az intenzív havazás, és ez a front terjedt dél felé.

Skóciában és Észak-Angliában az elmúlt napokban is már mínusz 15-18 fokos fagyokat mértek reggelente, és délen is rendszeresek a mínusz 5-10 fokos minimumok, ami errefelé sarkvidéki hidegnek számít.

Az ilyen időjárásra felkészületlen országban már december közepe óta komoly gondokkal jár a nagy hideg és a havazás. Szakértők szerint 1981 óta nem volt a mostanihoz hasonló hosszan tartó, kemény tél Nagy-Britanniában.

A fagy és a hó meglehetősen sokba is kerül. A Brit Kisvállalkozói Szövetség becslése szerint a 30 millió brit munkavállalónak legalább a tíz százaléka nem jutott el a munkahelyére a hét eleje óta, és a gazdaságot ért kár elérheti a kétmilliárd fontot (600 milliárd forint).


Ferihegyen csütörtökön már indulhatnak a londoni járatok

Ferihegyről csütörtökön nagy valószínűséggel már indulhatnak a londoni járatok, miután a londoni reptereket szerda este megnyitották, így onnan  már indítanak gépeket - mondta Szilágyi Károly, a repteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs vezetője az MTI-nek.

Késő délután kinyitott Gatwick, az esti órákban Heathrow, majd Luton is, így csütörtökön várhatóan helyreáll a két város közötti repülőközlekedés - jelezte Szilágyi Károly.

Budapest Airport kommunikációs vezetője elmondta: szerdán törölték az easyJet légitársaság Budapest-Dublin járatát.

 


Forrás: MTI - Kertész Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!