Véget ért a cigány belháború Zalában?

Váratlan lépéssel kívánták megoldani a testületben jelentkező feszültséget a Zala Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselői: számos határozatképtelen ülés után legutóbbi összejövetelükön új elnököt és alelnököt választottak.

zaol.hu

Ezt persze a Vajda László képviselő által folyamatosan támadott eddigi elnök, Bogdán István  lemondásának kellett megelőznie. Ez meg is történt, láthatóan előre megírt forgatókönyv alapján zajlottak az események a megyei cigány kisebbségi önkormányzat tanácskozásán. A jelenlévők   elfogadva a lemondást  új elnökké Orsós Vendelt, helyettesévé  Szolnok Ferencet választották. Mindketten az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület színeiben kerültek a testületbe. Hogy ezzel megszűnnek-e a  problémák?

-Sajnos tény, hogy az elmúlt három évben a belső viszonyok miatt önkormányzatunk nem tudott érdemi munkát végezni - jegyezte meg Orsós Vendel.  A nagypolitikához hasonlóan megoszlott testületünk 9 fős tagsága is. Ez az állapot tarthatatlan volt, de most végre sikerült összefognunk. Azt a többiek is tudják, hogy Ferivel ketten mindig megpróbáljuk megtalálni a közös nevezőt, ügyelünk a demokrácia játékszabályainak betartására.

A ciklusból hátralévő időszakban szakmai munkát ígér a két új vezető. Egyrészt költségvetésmódosítással a jövő évi pályázataik önrészét kívánják idei pénzmaradványukból biztosítani, másrészt el szeretnék érni, hogy a megyei önkormányzattól is több támogatást kapjanak. Hosszú távú céljaik között szerepel a megyében információs pontok létrehozása, ahol aktuális képzésekről, álláslehetőségekről tájékoztatnák az érdeklődőket.

- Megyei szinten nem lehet megoldani a társadalmi többség és kisebbség között felhalmozódott feszültségeket - tette hozzá Orsós Vendel.  Mindenesetre bízunk benne, ha látják, hogy minőségi szakmai munkát végzünk, emelkedik majd a megbecsülésünk is. A testületünkön belüli feszültségek is remélhetőleg eltűnnek, például Vajda László és Bogdán István között.

Szolnok Ferenc alelnök szerint az új vezetőség nemzetközi projektekben gondolkodik, klubrendszereket hozna létre a megyében, számos pályázatot nyújtana be. Ennek érdekében szeretnének működő kapcsolatot kialakítani a megyében található minden, fogadókész szervezettel. Ugyanakkor azt is elárulta: mivel az érdemi munkavégzést ezentúl Nagykanizsáról koordinálják, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat irodáját is a dél-zalai városba kívánják áttelepíteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!