Mindössze négy forint miatt meghiúsulhat a 86-os főút felújítása?

Négy forinton úszhat el a 86-os út zala megyei szakaszának felújítása. A legjobb árat adó kivitelező ajánlatában két különböző helyen ekkora különbséggel szerepelt a bruttó 4,3 milliárd forintos végösszeg.

zaol.hu

„Betelt a pohár, nem fogunk egy ilyen hiba miatt egy drágább ajánlatot győztesnek kihirdetni, ha késedelmet szenved az Európai Uniós támogatás, akkor talán a döntéshozók is ráébrednek, hogy mit eredményezhet a jelenlegi szabályozás” – mondta Reményik Kálmán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaság online-nak.

Az infrastruktúra fejlesztési projekt keretében teljesen megújulna a 86-os főút 37 kilométeres Zala megyei szakasza. A 11,5 tonnás tengelysúly terhelésre történő megerősítést célzó projekt keretében az út új burkolatot kap, több helyen szélesítik, a hidakat felújítják, a csomópontokat pedig átépítik.
A 86-os Magyarország egyik legjobban leterhelt útja, a felújítás nagy könnyebbséget jelentene az ott élőknek, hiszen az utat a jelentős tranzitforgalom az elmúlt években lényegében teljesen tönkretette.

Könnyen lehet azonban, hogy késik az EU-s támogatás az út felújítása mögül. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) ugyanis akár egy feltételezett közbeszerzési döntőbizottsági (KDB) határozattal is dacolva nem zárta ki a versenyből azt a céget, amelyik négy forintos összeadási hibát követett el ajánlatában.

Történt ugyanis, hogy a legjobb ajánlatot tevő pályázó felolvasólapján és az ajánlat 821. oldalán található levezetés végösszege között egy kerekítési hiba miatt négy forint különbség mutatkozott. Az ajánlatkérő NIF Zrt. hiánypótlás keretében kérte a pályázót az ellentmondás feloldására, amit az meg is tett. Ezt az eljárást azonban megkifogásolta a közbeszerzési döntőbizottságnál a második legjobb ajánlatot tevő cég.

„Képtelenség, hogy egy ilyen hiba miatt egy sokkal drágább ajánlat kerüljön ki győztesen a versenyből, négy forintot ma Magyarországon készpénzben ki sem lehet fizetni” – nyilatkozta a NIF Zrt. elnök-vezérigazgatója. A vezérigazgató ezért azt javasolja, hogy a szerződéskötést egyelőre halasszák el, várják meg a KDB határozatát.
„Bízunk abban, hogy a KDB, mint a közbeszerzési jog legfőbb alkalmazója fel tudja oldani ezt az ellentmondást, és nem kényszerül az ország 100 milliós többlet kiadásra. Amennyiben a KDB ellenkezőleg dönt, akkor el vagyunk szánva arra, hogy élve a jog adta lehetőséggel eredménytelennek nyilvánítjuk a pályázatot és újra pályáztatunk" – mondta Reményik Kálmán.


Forrás:
Világgazdaság online



Kapcsolódó cikkünk, kattintson az alábbi címre:
A Colas nyerte a 86-os főút zalai szakaszának felújítását


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!