Karácsony utáni menetrend: az ajándékok kicserélése

Hétfőn sokan keresték fel az üzleteket, hogy kicseréljék a karácsonyi ajándékba kapott vagy vett holmit. A könyvet, ami már megvan, a pulóvert, ami esetleg nem tetszik.

Hétfő délelőtt Zalaegerszegen szinte minden üzletben találkoztunk olyan vásárlóval, aki valamit visszavitt, cserélt. A kereskedők számítanak az efféle forgalomra, régtől  megszokott kísérője ez a karácsonyt követő napoknak.

Simánné Winkelbauer Annamária
a férjétől ajándékba kapott könyvet vitte vissza a Zala Könyvesboltba, mivel a kötet már megvolt otthon.
- Olyant választottam helyette, amit még nem olvastam.  Levásároltam az összeget, és egy keveset ráfizettem.  Én is hasonlóan jártam az ajándékozással, most megyek, hogy kicseréljem a keresztfiamnak vett játékot, ugyanis éppen ugyanolyan fa kirakót kapott a szüleitől is mint tőlem - mondta elsietve.  


Ezek a napok erről szólnak - utalt a különféle okok miatti cserékre, a két vagy több példányba kapott feleslegek levásárlására az Elektron Áruház üzletvezetője, Horváth Imréné. Szavaiból kiderült, készségesek minden megoldásra. Horváth Béla egy DVD lejátszóval érkezett, a készülék nem adja ki a lemezt.
- A fiamnak vásároltuk karácsonyra, s kiderült, hogy nem működik  mutatta a meghibásodást.
Akadt is kéznél mindjárt egy ugyanilyen készülék, s rögtön meg is történt a csere.


- Vettem a kislányomnak egy kardigánt, de nem tetszett neki igazán. Erre gondolván, már vásárláskor megbeszéltem az eladó hölggyel, hogy ha bármi lesz, visszahozhatom. Most a kislányom farmernadrágot próbál, ezt kapja helyette - mondta Szabó Rita a Viktória Divatüzletben.

A Royal ékszerüzletben nagy volt a forgalom. Horváthné Pendli Bernadett az ajándék karóra láncát igazíttatta méretre, mások vásároltak, illetve cseréltek.
- A tapasztalat szerint a két ünnep között sokan felkeresik az üzletet. Ma cseréltünk már fülbevalót, gyűrűt, volt, aki az ajándék medáljához vásárolt láncot - tájékoztatott Dóráné Pasler Elvira üzletvezető.

A Simon István Könyvesházban Galambos László a feleségének vett, már meglévő könyv helyett keresett másikat. Ő volt a második cserélő hétfő délelőtt, de Hornung Tamásné boltvezető biztos benne, többen is lesznek.
- Amennyiben látszik, hogy nem sérült, nem olvasott a könyv és blokkal hozzák vissza, nincs akadálya, hogy másikat válasszanak - hangsúlyozta.

Dr. Jagasics József, a Zala Megyei Békéltető Testület elnöke elmondta, jelenleg nincs olyan jogszabály, amely kötelezővé tenné a megvásárolt áruk cseréjét, amennyiben az nem hibás. Kizárólag az üzlet, a kereskedő hozzáállásán múlik a visszavétel, ám azt is hozzátette, erről nem árt már vásárláskor tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!