Egyiptomiakat csempésztek hazánkba - Zalában is fogtak el gyanúsítottat a rendőrök

Egyiptomiakra szakosodott embercsempészbandát leplezett le a rendőrség, a csoport tavaly és az idén a nyomozók szerint mintegy tíz alkalommal, tíz-tizenkét embert sétáltatott át az ukrán-magyar határon fejenként 5,5-6 ezer euróért.

MTI/AP

Erről Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője beszélt szerdán újságírók előtt Budapesten.


12 gyanúsított, öten őrizetben

Az ügyben 12 embert - köztük egy szír és egy ukrán állampolgárt - gyanúsít a rendőrség bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészettel. Öt embert vettek őrizetbe, és indítványozták előzetes letartóztatásukat.
   
A migránsok - akik palesztin vagy pakisztáni állampolgárnak vallották magukat - Nyugat-Európába, elsősorban Németországba szerettek volna eljutni.
   
Bucsek Gábor elmondta, hogy az ügy 2008 novemberére nyúlik vissza, amikor a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság eljárást indított egy tíztagú csoport Magyarországra csempészése ügyében. A nyomozás során kiderült: egy, főként egyiptomi állampolgárokból álló csoportot Ukrajnából sétáltattak át a zöldhatáron, majd taxisofőrökkel vitették őket a fővárosba vagy az ország más részeibe. Majd szintén taxival vagy vonattal szállították tovább őket végcéljuk felé. Az őrnagy szerint a migránsok által fizetett összeg a teljes utaztatás árát magában foglalta, a pénzt pedig a bűnszervezet tagjai között szétosztották.
   
Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az ügyben sikerült-e zár alá vételt elrendelni, a főosztályvezető azt mondta: a gyanú szerint a pénz jelentős részét külföldre vitték az elkövetők.


A rendőrök Zalában is fogtak el gyanúsítottat

A tizenkét gyanúsítottból öt taxisofőr, további két ember pedig segített a bűncselekmény kivitelezésében. Hozzátette: a gyanúsítottak között volt, aki értékelhető, beismerő vallomást tett. Elmondta azt is, hogy valamennyien büntetlen előéletűek, és mindannyiukat hétfőn fogták el a rendőrség bevetési egységei Szabolcs és Zala megyében, valamint Budapesten.
   
Bucsek Gábor azt mondta: tíz migránst fogtak el, de arról - arra hivatkozva, hogy ez már nem a nyomozóhatóság hatásköre - nem tudott nyilatkozni, hogy az ő sorsuk hogyan alakult, kértek-e menekültstátust vagy már kitoloncolták őket az országból.


Idén 27 ügyben rendeltek el büntetőeljárást
 
Az MTI kedden számolt be arról, hogy bűnszervezetben elkövetett embercsempészés megalapozott gyanúja miatt fogtak el két férfit hétfő hajnalban az ukrán határ közelében. Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője akkor annyit közölt: a gyanúsítottakat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) felkérésére fogták el a beregi térségben a megyei rendőrség munkatársai.
Bucsek Gábor elmondta azt is, hogy idén huszonhét ügyben rendelt el a szervezett bűnözés elleni főosztály embercsempészés miatt büntetőeljárást. Ebből nyolc esetet vádemelési javaslattal zártak le, négy ügycsoportban az ügyészség már vádat is emelt, és egyetértett a nyomozóhatósággal abban, hogy bűnszervezet keretében követték el a bűncselekményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!