Berlusconi sérülései súlyosabbak, mint gondolták

Silvio Berlusconi sérülései súlyosabbak, mint először gondolták az orvosok a vasárnap esti támadás után, és legalább keddig kórházban marad - közölte hétfőn az olasz miniszterelnök személyi orvosa.

zaol.hu


HÉTFŐ

A kormányfőt egy kis szoborral arcon dobta egy zavart elméjű férfi egy milánói téren. Berlusconit vérző szájjal tuszkolták gépkocsijába a testőrei, eltört az orra, letört két foga, felszakadt az alsó ajka, amelyet össze kellett varrni.
   
A helyi San Raffaele kórházban kezelik, és legalább keddig bent kell maradnia. Antibiotikumot és fájdalomcsillapítót szedetnek vele, ennek ellenére fejfájása nem múlt el. Nehezen eszik. További sebészi beavatkozásra azonban nem lesz szükség - olvasható az kórház hírlevelében. A jelentést a személyi orvos, Alberto Zangrillo írta alá.



VASÁRNAP

Az első hírekkel ellentétben nem ököllel verték szájba Silvio Berlusconi, hanem dobták: egy férfi egy kis szobrot vágott az olasz miniszterelnök arcába. 

Berlusconi-nak eltört az orra, felszakadt az alsó ajka, amelyet össze kellett varrni, és két foga is megsérült - közölte Alberto Zangrillo, az olasz kormányfő orvosa. Berlusconit a helyi San Raffaele kórházban kezelik, sérüléseiből 15 napon belül gyógyulhat fel.

 Az elkövető, a 42 éves Massimo Tartaglia a milánói dóm kicsinyített, fém talapzaton álló másával dobta arcon két méterről a kormányfőt, aki éppen autogramokat osztogatott egy választási nagygyűlés, a márciusi önkormányzati választások kampányindítója után. A rendőrség először azt közölte, hogy a szoborral közvetlen közelről arcon ütötték a kormányfőt, de egy videofelvétel tanúsága szerint a támadó Berlusconi felé hajította a dóm makettjét, amely az orrán és a száján találta el a kormányfőt.

A földre esett, erősen vérző politikust testőrei felsegítették, majd autójához kísérték, ahonnan Berlusconi még jelezni akarta a tömegnek, hogy nincs nagyobb baj. Ezután vitték a kormányfőt a San Raffaele kórházba, ahol egyik orvosa megvizsgálta. Ennek alapján úgy döntöttek, hogy éjszakára megfigyelés céljából bent tartják.

Néhány órás kihallgatás után a milánói ügyészség hivatalosan vádat emelt Tartaglia ellen előre megfontolt súlyos testi sértés címén. A férfit, aki foglalkozását tekintve grafikus, a hírek szerint tíz éve pszichés problémákkal kezelik. A támadás után a zsebében egy feszületet és egy önvédelmi gázspray-t is találtak.    

Ignazio La Russa védelmi miniszter szerint a tettest a feldühödött tömeg meglincselte volna, ha a biztonsági emberek nem avatkoznak idejében közbe.

A támadást minden politikai párt elítélte. A koalíció szerint a merénylet a Berlusconi elleni gyűlöletkampány eredménye. "Sajnálom Berlusconit, de ő provokál" - nyilatkozta Antonio Di Pietro ellenzéki politikus, akinek szavait felháborodás fogadta a kormányoldal részéről.

Roberto Calderoli, a Berlusconival szövetséges Északi Liga minisztere kijelentette: "gyakran populizmussal és fasizmussal vádolják a kormányt, ám most kiderült, hogy melyik oldalra jellemző a fasiszta erőszak".

Giorgio Napolitano államfő közleményben ítélte el a Berlusconi elleni "súlyos és rendkívüli agresszív támadást". 

Választási beszédében, amelyből a BBC idézett, Berlusconi arról beszélt, hogy őt "szörnyetegnek festik le", de ő maga nem hiszi ezt. Egyrészt azért, mert "jóképű vagyok, másrészt mert rendes fickó vagyok". A Corriere della Sera internetes változata szerint a beszéd alatt a hallgatóság egy kisebb csoportja fújolni kezdte a miniszterelnököt.

Berlusconit már korábban is érte hasonló inzultus: 2004 szilveszter estéjén Róma belvárosában egy 28 éves fiatalember a fotóállványával megszúrta a kormányfőt a füle alatt. Az orvosi vizsgálatok szerint a támadó csak kisebb sérülést okozott, és a kormányfő nem tett feljelentést ellene.

MTI/dpa/AP/Reuters/APA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!