Az útfelújítás nem halogatható tovább

Három közútfejlesztéssel kapcsolatos módosító javaslatot nyújtott be a jövő évi költségvetési törvény tervezetéhez a Zala 4. számú választókerület egyéni parlamenti képviselője Nógrádi László.

zaol.hu

A képviselő elmondta, a kormány az utóbbi húsz esztendő  legveszélyesebb költségvetési tervezetét nyújtotta be a parlament elé, amelyben számos halaszthatatlan, fontos feladat elvégzésére nincs fedezet.

- Lenti térségében minimum három olyan út található, amelyek felújítása vagy fejlesztése nem halogatható tovább. A közlekedési infrastruktúrával nemcsak a térségben élők életkörülményeit tudjuk javítani, de a régi gazdasági versenyképességét is - magyarázta Nógrádi László, majd a konkrétumokról  szólt.

Elmondta, hogy a módosító javaslatai közül az első a 86-os számú főútvonal zalai szakaszán található településeket elkerülő szakaszok megépítésére vonatkozik.

Indoklásában kitért arra, hogy az említett szakasz az észak-déli közlekedési folyosó legveszélyesebb  része, ahol nemzetközi teherforgalomból adódóan ma már percenként 3-5 kamion halad keresztül.

Az érintett településeken  Zalabaksán, Kálócfán, Kozmadombján és Zalalövőn  élők szinte folyamatos életveszélyben vannak, amit tovább tetéz, hogy a kipufogógázok folyamatosan mérgezik az út menti veteményesek növényeit.

A képviselő ugyancsak módosító indítványban javasolta az M7-es autóút hiányzó második sávjának mielőbbi megépítését. Emlékeztetett rá, hogy a Tornyiszentmiklós és Letenye közötti gyorsforgalmi útszakaszt eredetileg kétszer két sávosra tervezték, ám a kiviteli munkák során az már csak fél autópályaként épült meg.

- Erre a közel húsz kilométeres szakaszra mind Szlovénia, mind Nagykanizsa felől négy sávos autópályán érkeznek a közlekedők - folytatta Nógrádi  László. 

A hirtelen leszűkülő út a legrutinosabb sofőröket is könnyen megzavarja, a sok baleset nyilván ennek is betudható. Mindezek, illetve a dinamikusan növekvő forgalom azt indokolják, hogy mielőbb meg kell kezdeni a munkálatokat.

Nógrádi László harmadik módosító javaslata a Lenti-Borsfa közötti út azon szakaszának felújítására vonatkozott, amelyen a Creaton Hungary Kft. cserépgyárait közelítik meg a kamionok, s emiatt annak állapota jelentősen megromlott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!