Több milliós EU projekt a hagyományos faépítészet és a megújuló energiák ötvözésével

Az energiatakarékos építészetet, a megújuló energiákat és a hagyományos faépítészet megőrzését helyezi a középpontba egy magyar-szlovén közös projekt, amelynek keretein belül mintaházakat alakítanak ki Nagykanizsán és a szlovéniai Martjanciban.

zaol.hu

Két szlovén és három magyar partner együttműködésével egy határ menti demonstrációs, oktatási és innovációs központ létesül két helyszínen, Szlovéniában Martjanciban, magyar oldalon pedig Nagykanizsán, s ezek egymást kiegészítő tevékenységeket folytatnak majd - tájékoztatta a kezdeményezésről Burján Emese, a megvalósításban résztvevő Fenntartható Fejlődésért Egyesület elnöke az MTI-t.

A hároméves projektet 1,02 millió euróval támogatja az Európai Unió. Több mint 80 százalékot az Európai Regionális Fejlesztési Alap révén, 15 százalékot pedig nemzeti társfinanszírozásból fedeznek, közel 5 százalékos önrészt pedig az öt partner biztosít. Magyarországról a zalai Fenntartható Fejlődésért Egyesület, a Vas megyei Pannon Megújuló Energia Egyesület, továbbá a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Szlovéniából a muravidéki Bistra Hisa (Okos Ház) és a SI.ENERGIJA Egyesület vesz részt a megvalósításban.

Martjanciban egy korábbi projekthez kapcsolódóan természetes építőanyagokat, vagyis agyagot, nádat, fát felhasználva újítottak fel egy régi iskolaépületet, az energiaellátáshoz megújuló forrásokat, napkollektorokat, hőszivattyút, pelletkazánt alkalmazva. Ezt a mostani projekt keretében egy régi tűzoltógarázs demonstrációs központtá alakításával bővítik, ahol a környéken található nyersanyagokat és megújuló energiaforrásokat használják fel, munkahelyeket is teremtve ezáltal.

Nagykanizsán Megújuló Energia Központot hoznak létre egy meglévő épület felújításával, az energiaellátását megújuló forrásokból biztosítva. Helyet kapnak itt a megújuló energetikához kapcsolódó civil és szakmai szervezetek, vállalkozások, továbbá kutatás-fejlesztési laborokat is kialakítanak.

Burján Emese hozzátette: a Megújuló Energia Központ egy szellemi innovációs központ szerepét is betöltheti a helyi oktatási intézmények, civil szervezetek és vállalkozók bevonásával.

Ezek is érdekelhetik